Çetinkaya, "Engellilerin ücretsiz ulaşım kartı olanlardan ücret alınıyor"

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, yasa gereği engellilere verilen ücretsiz seyahat kartlarından bazı şehir içi ve şehirler arası çalışan otobüslerin şofÃ

GÜNDEM 3.06.2014 18:54:00 0
Çetinkaya,

ENGELLİ KARTLARININ ULAŞIMDA KULLANILMASINI İSTİYORUZ

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı hayrettin Çetinkaya yaptığı açıklamada engellilerin bir çoğunun ulaşımda indirim kartlarının olduğunu ve  buna  rağmen bazı ulaşım araçlarında şoförlerin para talep ettiklerini ileri sürdü.Başkan Çetinkaya, “Ülkemizde özürlülerin en temel sorunlarından biri mimari engeller diğeri de ulaşabilirliktir.Bu sorunların çözümü,engelliler meclisimizin temel hedeflerinden biridir. Engellilerin yaşama katılmaları için de vazgeçilmez bir öneme sahiptir. 5378 sayılı Engelliler ve Bazı kanun ve kanun hükmündeki kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında kanun(2005) geçici madde 2-‘kamu kurum ve kuruluşlarının ait mevcut resmi yapılar mevcut tüm yol, kaldırım,yaya geçidi,açık ve yeşil alanlar,spor alanları ve benzeri sosyal ve türlü yapılar bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren sekiz yıl içinde engellilerin erişebilirliliğine uygun duruma getirilir’ hükmünü belirtmektedir. Ayrıca engelliler sağlık kurulu raporuyla yüzde kırk ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri ve ağır engellilerin ise kendileri ile birlikte birden fazla olmamak kaydıyla beraber seyahat ettikleri refakatçiler ücretsiz seyahat edebilecektir”dedi.

ÜCRETSİZ SEYAHAT KARTLARINDAN YARARLANDIRILMALI

Başkan Hayrettin Çetinkaya konuşmasına ise şöyle devam etti: “Ücretsiz ya da indirimli seyahat kartları yönetmenliği kapsamında da ülkemizde 65 yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve deniz yollarının şehir içi hatları ile belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik,müessese ve işletmelere ve ya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs va da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz,demiryolları ve deniz yollarının şehirler arası hatlarından ise yüzde elli indirimli yararlanacaktır.”diye konuştu. Başkan Çetinkaya, yeni çıkan yasaya göre belediyeler tarafından kurulan şirketler, birlikler, müeesese ve işletmeler altmışbeş yaş üsti kişiler ile engellileri toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli olarak yararlandırabileceklerini de söyledi.

  YASALAR ÇERÇEVESİNDE ENGELLİLERİMİZ VERİLEN HAKLARDAN YARARLANSIN

Başkan Hayrettin Çetinkaya, engellilere yasaların tanıdığı hakların uygulanması ve engellilere yardımcı olunması gerektiğini belirtti. Başkan Çetinkkaya, “Engellileriniz yasalar çercevesinde ücretsiz ya da indirim kartlarından yararlanmaktadırlar. Ancak bazı araç sürücüleri engelli arkadaşımız kartını gösterdiği halde ya arabasına almıyor, ya da ücret talep etmektedir. Bu konuda derneğimize bir çok şikayet gelmektedir. Ayrıca bu durumun ilçemizde düzeltilmesi ve yasalar kapsamında bizlere tanınan haklardan yararlanmak için konuyu Çerkezköy Kaymakamımız Metin Kubilay’a bir dilekçe ile ilettik ve hem bizlere yardımcı olmasını hem de yasalara uymayan şoförlere gereğinin yapılmasını talep ettik” dedi.

Haber/Seyit SÜREN