Yeni doğanlar için sağlık taraması

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, ülke genelinde yapılan çalışmalarla yıllar içinde çocuk ölümleri sayısının azaldığına dikkat çekti. Zamanla çocuk sağl?

GÜNDEM 30.05.2014 19:14:00 0
Yeni doğanlar için sağlık taraması

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, çocuklar için uygulanan koruyucu sağlık hizmetleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

KALICI ZEKA GERİLİĞİ KAÇINILMAZ

KonjenitalHipotiroidi hastalığının, Tiroid bezinin gelişimsel hatalarından ve doğuştan gelen bozukluklardan kaynaklanan tiroid hormon yetersizliği ile karakterize klinik bir durum olduğunu belirten İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, “Yenidoğan döneminde belirti ve bulgular vakaların çoğunda çarpıcı olmadığından erken tanı güçtür. Tedavi edilmeyen vakalarda ciddi zeka geriliği ve asimetrik cücelik ortaya çıkar. Erken teşhis yapılmaz ise kalıcı zeka geriliği kaçınılmazdır. Erken tanı konan çocuklarda tedavi oldukça kolay, ucuz ve etkindir” ifadelerini kullandı.

OTİSTİK DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI GÖRÜLÜR

Fenilketonüri hastalığının ise kalıtsal metabolik bir hastalık olduğunu kaydden yetkililer, “Hastalıkta bir protein yapıtaşı olan fenilalaninmetabolize edilemez, kanda birikir ve geriye dönüşümsüz beyin hasarı yaratır. Erken tanımlanıp tedavi edilmediği takdirde kaçınılmaz son ağır zihinsel geriliktir.  Ağır zihinsel geriliği olan fenilketonürili bireylerde konvülsiyonlar, agresif ya da otistik davranış bozuklukları, dermatit şeklindeki cilt lezyonları yanı sıra vakaların sadece yüzde 60’ında anne babaya göre açık saç-göz-ten rengi ile karekterize fenotip vardır” açıklamalarında bulundu.

TOPUKTAN KAN ALINIYOR

YenidoğanTarama Programı ile tüm yeni doğanların bahse konu hastalıklar kapsamında taranması, oluşacak zeka geriliği, beyin hasarları ve geri dönüşümsüz zararların engellenerek, topluma getirdiği ekonomik yükün önlenmesi, akraba evliliklerinin azaltılması konusunda toplum bilincinin artırılması, tanı konan bebeklerde bu hastalıklar nedeniyle oluşacak rahatsızlıkları önlemek amacıyla uygun tedavi başlanması ve böylece belli bir zeka seviyesine ulaşmalarının sağlanması amaçlanıyor. Hastanelerde doğum sonrasında ve aile hekimliklerinde topuktan alınan kanla tarama programı devam ediyor.

Haber / Gökhan TEKER