Devlet, özgün edebiyat eserlerine destek verecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik"le Türk edebiyatı alanında özgün eserlerin üretilmesini ve yayımlanmasını özendirmek ve gelişt

GÜNDEM 23.05.2014 17:00:00 0
Devlet, özgün edebiyat eserlerine destek verecek

Edinilen bilgilere göre, geçen yıl Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında özgün edebiyat eserlerini üretecek veya bunları yayımlatacak yazarlara Bakanlık tarafından projeleri karşılığında destek sağlanacak.

Destekten yararlanmak isteyen yazarların dün itibariyle itibaren"http://ekygm.gov.tr/edebiyatdestek"adresinden başvurulara başladığı ifade edildi.

20 Haziran'a kadar sürecek başvurularda yazarın, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve üretilecek eserin dilinin Türkçe olması, eserin edebiyat üretimini artırması ve edebiyata yeni boyutlar kazandırması, eserin özgünlük taşıması, projenin, başvuru öncesinde veya proje uygulama süresince herhangi bir fondan destek almamış olması gibi şartlar aranıyor.

EN FAZLA İKİ KEZ DESTEK

Yönetmeliğe göre yazarlar, aynı destek dönemi içerisinde yalnızca bir proje ile yazımdesteği başvurusu yapabilecek. Yazım desteğinden iki defa faydalanmış yazar, bir dahayazım desteği başvurusunda bulunamayacak.

Yazım desteği tutarı, destek konusu eserin kapsamı ve nitelikleri dikkate alınarak, 276 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımından elde edilecek miktarı geçmemek üzere Kurul tarafından belirlenecek.

Yazarlar, yönetmelikte belirtilen ölçütlere uygun olmak koşuluyla yayım desteği başvurusunda da bulunabilecek. Yayım desteği tutarı, destek konusu eserin basım maliyeti ve niteliği dikkate alınarak, 65 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımından elde edilecek miktarı geçmemek üzere Kurul tarafından tespit edilecek.

Destek başvurularını değerlendirmek, desteklenecek projeleri ve destek miktarını saptamak ve destek sağlanan eserlerin kabulünü gerçekleştirecek toplam 7 üyeli Kurul, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün teklifi ve Bakan Ömer Çelik'in oluruyla oluşturulacak.

Başvuru sahibi, eserini en geç 20 Kasım'a kadar Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne teslim edecek.

Haber / Merve ERDUĞAN