"Çiftçi toprağı terk ediyor"

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Türkiye'de uygulanan tarım politikalarıyla üretimden koparılan çiftçilerin toprağı terk ederek, madenlerde çalışmaya gittiklerini ya da kentlere göçtüklerini savundu.

GÜNDEM 21.05.2014 20:44:00 0

Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Oran, son 10 yılda tarım sektöründe sorunların büyüdüğü vurgulayarak, "Tarımda girdi fiyatları ürün fiyatlarından çok daha hızlı arttı. Kredi faizlerinin yüksekliği de üretimin maliyetini artırdı. Fiyat-girdi dengesinin üretici aleyhine bozulması tarımsal faaliyetlerden uzaklaşmaya yol açtı" dedi.

Oran, hükümetin 2012 yılında çıkardığı 6360 sayılı  Büyükşehir Yasası ile Tekirdağ’ın da aralarında bulunduğu 14 şehrin Büyükşehir statüsüne getirildiğini anımsatarak "Böylece büyükşehir belediye sayısı 30'a yükseldi. Büyükşehirlere bağlı ilçelerin sınırları içindeki köy ve beldelerin tüzel kişiliği sona erdirildi. Köyler, mahalleye dönüştürülerek bağlı olduğu ilçelerin belediyelerine bağlandı. Bu kapsamda 'mahalle' yapılan 16 bin 82 köy bulunuyor. 2012'de yüzde 77 olan Kent nüfusu oranı bu Yasadan sonra kağıt üzerinde yüzde 91'e yükseldi" dedi.

BAZI İLLERDE TARIMSAL ALANLARIN YARISI EKİLMİYOR

Pazara erişme ve rekabet gücü bulamayan üreticinin, tüccar ve tefecilere mahkum olduğunu belirten Oran, "Ürünlerini emeğinin karşılığı olan fiyatla değerlendiremeyen çiftçi giderek yoksullaştı. Bu faktörler tarım sektöründe önemli bir kan kaybı ve çözülmeye yol açtı. 2003 yılında 70.8 milyon kişi olan toplam nüfus 2013'te 77 milyona çıkarken, 3 milyona yaklaşan kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon dolayına geriledi. Fiyat-girdi dengesinin tamamen aleyhine gelişmesi nedeniyle üretici tarımsal faaliyetlerden uzaklaşmaya başladı, bazı illerde tarım alanlarının neredeyse yarısı artık ekilmiyor" diye konuştu.

"ÇİFTÇİ TOPRAĞINI TERK EDİYOR"

Oran, 2002-2013 döneminde Türkiye'deki toplam tarım alanının yüzde 10.4 küçülerek 26.6 milyon hektardan 23.8 milyon hektara gerilediğine dikkat çekerek, buğday, arpa gibi tahıllar ile diğer bitkisel ürünlerde ekili alanlar bu dönemde yüzde 12.9 küçülerek 17.9 milyon hektardan 15.6 milyon hektara gerildeğine dikkat çekti.

Oran, nadasa bırakılan alanlarla birlikte bu ürünlerde toplam tarım alanı yüzde 14 küçülerek 23 milyon hektardan 19.8 milyon hektara düştüğün, aynı dönemde sebze bahçelerinin toplam alanı yüzde 13 küçüldüğünün altını çizdi ve "Meyve, içecek ve baharatlar ile süs bitkilerinin toplam alanı ise yüzde 21 büyüdü. Ancak 2002'e ilişkin verilerde süs bitkileri yer almıyor" dedi.

"HAKKARİ'DE TOPRAKLARIN ARTIK NEREDEYSE YARISI EKİLMİYOR"

Tarım alanlarındaki azalmanın bazı illerde rekor boyutlara ulaştığını ifade eden Oran, "2002-2013 döneminde söz konusu alanlar özellikle Hakkari'de yüzde 44, Kars'ta yüzde 38, Kastamonu'da yüzde 30 azaldı. Bu dönemde tarım alanlarındaki küçülmede bu illeri sırasıyla Şırnak, Yozgat, Konya,Zonguldak, Diyarbakır, Osmaniye, Gümüşhane, Kahramanmaraş Erzurum,Malatya, Karabük, Ardahan, Edirne, Afyon, Erzincan ve Ardahan izliyor" diye konuştu.

"TEMEL ÜRÜNLERDE CİDDİ ÜRETİM KAYBI YAŞANDI"

Oran, ekilen alanlardaki azalmaya bağlı olarak temel tahıllar, diğer bitkisel ürünler ve sebzelerde ciddi üretim düşüşlerinin yaşandığını ifade etti ve ekledi:

"2002 yılında 19.5 milyon ton olan buğday üretimi, 2013'te 17.9 milyon tonla bunun yüzde 8 altında kaldı. 2002-2013 döneminde patates, nohut, kuru fasulye, kırmızı mercimek üretiminde yüzde 20'nin üzerinde, tütün üretiminde yüzde 41, kütlü pamukta yüzde 11.5 düşüş gerçekleşti. Bu dönemde üretimi hızla artan ürünler ise dane Mısır ile ayçiçeği. Aynı dönemde biber, pırasa, domates, karpuz, patlıcan, hıyar gibi temel sebzelerde de ciddi bir düşüş olduğu dikkati çekiyor."

"Kent NÜFUSU KAĞIT ÜSTÜNDE YÜZDE 91'E YÜKSELDİ"

Oran, hükümetin 2012 yılında çıkardığı 6360 sayılı  Büyükşehir Yasası ile Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin,Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van ve Ordu büyükşehir yapıldığını vurgulayarak, "Böylece büyükşehir belediye sayısı 30'a yükseldi. Büyükşehirlere bağlı ilçelerin sınırları içindeki köy ve beldelerin tüzel kişiliği sona erdirildi. Köyler, mahalleye dönüştürülerek bağlı olduğu ilçelerin belediyelerine bağlandı. Bu kapsamda 'mahalle' yapılan 16 bin 82 köy bulunuyor. 2012'de yüzde 77 olan Kent nüfusu oranı bu Yasadan sonra kağıt üzerinde yüzde 91'e yükseldi" dedi.