Ev sahiplerini sorunlu kiracılara karşı uyardı

Çerkezköy Emlakçılar Dernek Başkanı ve aynı zamanda dekor Emlak İnşaat firması sahibi Serkan Karagöz ev ve işyeri sahiplerini sorunlu kiracılara karşı uyardı

GÜNDEM 9.05.2014 15:56:00 0
Ev sahiplerini sorunlu kiracılara karşı uyardı

SORUNLU KİRACILAR EV VE DÜKKÂN SAHİPLERİNE ZOR GÜNLER YAŞATIYOR

Başkan Karagöz, ev sahiplerinin evini kiraya vermek istiyorlarsa, sorunsuz bir süreç için önceden önleminizi almaları gerektiğini söyledi. “Her mülk sahibinin öncelikli beklentisi, kira gelirinin düzenli şekilde eline geçmesi oluyor. Düzenli yatmayan kira ve sorunlu kiracılar ev ve dükkân sahiplerine zor günler yaşatabiliyor” diyen Karagöz; “Bu nedenle doğru kiracıyı seçmek büyük önem taşıyor. Peki doğru kiracıyı nasıl seçmeli, kiralama sürecinde nelere dikkat edilmeli? Bu konuda çok doğru adımların atılması gerekiyor. Evini kiraya vermek isteyen konut sahibinin önceden atması gereken adımlalar ve kiralama sürecinde dikkat etmesi gereken noktalar şunlar: 1-Evinizi kiraya vermeden önce elden geçirmenizde fayda var. 2-Evler tadilat yapılması durumunda en az yüzde yirmi daha fazla kiraya veriliyor. 3-Ev istenen kira bedelinin bulunduğu semtteki raic (geçerli) bedeller ile uyuşmasına dikkat edilmelidir, yoksa ev aylarca boş kalabiliyor. 4-Kirayı ödeyip ödemeyeceğinden emin olmak için kiracı adayının sürekli geliri hakkında bilgi edinilmeli. 5-Kiracının ve akrabalarının telefon bilgileri ve iş adreslerini almak önem taşıyor. Özellikle de kefil yok ise daha da önem taşıyor. 6-Elektrik ve doğalgaz gibi faturaların kiracı üzerine açılmasına dikkat edilmeli. 7-Her iki tarafında çıkarlarını koruyan bir kontrat yapılmalı ve kira kontratı mutlaka yazılı olarak düzenlenmeli. 8-Kira kontratında her ayın kirasının nasıl ve nereye ödeneceği, geç ödenmesi durumunda ne olacağı, gelecek yıllarda uygulanacak kira artış oranı da açıkça belirtilmeli” şeklinde açıklamada bulundu.

DEPOZİTO MUTLAKA ALINMALI

Çerkezköy Emlakçılar Dernek Başkanı Serkan Karagöz, evini ya da iş yerlerini kiraya verecek kişilerin kiracıdan kiralama sırasında mutlaka depozito almaları gerektiğini de belirtti. Başkan Karagöz, “Evini ya da iş yerlerini kiraya verecekler, eve ya da iş yerlerine verilebilecek her hangi bir zararın giderilmesi için mutlaka kiralayandan depozito alınmalı ve sözleşme hükümleri için depozito ile ilgili madde eklenmeli. Ev içinde teslim edilen tüm demirbaşların bir listesi sözleşmeye eklenmeli. Kira kontratına ev ya da dükkân sahibinin haklarının korunacağı tüm cezai ya da olası durum maddeleri mutlaka eklenmeli. Kira sözleşmesi düzenleme ve imzalama sürecinden önce bir avukata danışmak büyük bir fayda sağlayabilir. Karşılaşabilecek prosedürler ile uğraşmamak için yetkili gayrimenkul danışmanlarından destek alınmalı” dedi.

Haber / Seyit SÜREN