Arınç'a sordu: Basın özgürlüğünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tekirdağ CHP Milletvekili Candan Yüceer; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelttiği soru önergesinde Türkiye basınının Avrupa'da "basını özgür olmayan" tek ülke ol

GÜNDEM 2.05.2014 19:05:00 0
Arınç

BASIN ÖZGÜR DEĞİLSE İNSAN HAKLARINDAN SÖZ EDİLEMEZ

Bir ülkede demokrasinin sağlıklı işleyebilmesi, demokrasinin kilometre taşlarından biri olan basının özgür olmasıyla mümkün olduğunu belirten Milletvekili Yüceer; Basının özgür olmadığı bir ülkede ne demokrasiden ne de insan haklarından söz etmenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Soru önergesinde merkezi Washington'da bulunan sivil toplum kuruluşu Freedom House’un "Dünyada Özgürlükler 2014" raporundan bahseden Yüceer; Türkiye’nin, basın özgürlüğünde son 9 yılda 56 sıra gerileyerek, 179 ülke arasında 154. sırada yer aldığını açıkladı. Raporda Türkiye’nin Avrupa’da “basını özgür olmayan” tek ülke olduğunu belirten Milletvekili; Türkiye’nin “basını özgür olmayan” Ermenistan, Ekvator, Libya ve Güney Sudan ile aynı sırayı paylaştığının yer aldığını ifade etti.

İKTİDAR OLARAK NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Yüceer ayrıca raporda, Türkiye’nin en çok gerileme yaşanan ülkeler arasına girdiği, hükümete yönelik yolsuzluk iddiaları ile ilgili haber yapan gazetecilerin işlerine son verilmesi için baskı yoluna gidildiği, Recep Tayyip Erdoğan’a karşı eleştirilerin en aza indirilmesi için bir dizi strateji uygulandığının belirtildiğini söyledi. Milletvekili Yüceer; Bülent Arınç’a “Freedom House tarafından yayınlanan raporu, iktidar olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sordu.

Yüceer’in soru önergesinde yer alan diğer sorular ise şu şekilde:

“Ermenistan, Ekvator, Libya ve Güney Sudan ile aynı sırada yer alan Türkiye’de basının özgür olduğu söylenebilir mi?

Uluslararası raporlara yansıyan basın özgürlüğü konusunda, kötüye gidiş neden kaynaklanmaktadır?

İktidarınızın izlediği politikaların sonucunda bu tablonun oluştuğu tespitleri karşısında herhangi bir adım atacak mısınız?

Anayasa’da yer alan “hür ve sansür edilemez basın” ilkesinden ve Türkiye’nin Avrupa’da “basını özgür olmayan” tek ülke olması gerçeğinden hareketle,  basının özgür olması için yürüttüğünüz herhangi bir çalışma var mıdır?

Raporda belirtilen “Erdoğan’a karşı eleştirilerin en aza indirilmesi için bir dizi strateji uygulandı” ifadelerinden hareketle, iktidarınız eleştirileri önlemek için ne yapmıştır?

Hükümete yönelik yolsuzluk iddiaları ile ilgili haber yapan gazetecilerin işine son verilmesi için baskı yapıldığı iddiaları doğru mudur? 17 Aralık sonrası kaç gazetecinin işine hükümetinizin talimatıyla son verilmiştir?”