Arı cenneti Trakya

İç Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan arı ölümlerindeki arı açığı Trakya Arısı ile karşılanıyor. Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Rı

GÜNDEM 29.04.2014 14:24:00 0
Arı cenneti Trakya

KENDİNİ KABUL ETTİRDİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca koruma altına alınan Trakya Arıları çalışkan ve hastalıklara karşı dirençli özellikleri ile Türkiye'de kendisini kabul ettirdi.Trakya Arısının değişik iklim koşullarına da uyum sağlayarak oldukça verimli olabildiğini ifade eden Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Rıdvan Ulus, mevsim şartlarının uygun olması halinde sezonda bir kovandan yaklaşık 50 kilogram bal hasat edilebildiğini kaydetti.

GENETİK YAPISI ÖNEMLİ

Trakya Arısının genetik yapısının önemli olduğunu vurgulayan Ulus; “Genetik yapısının ne kadar kıymetli olduğu ortadadır. Bütün dünyada hayvan ve bitki genleri koruma altında. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bu çerçevede Trakya arısını genetik yapısı bozulmadan 2010 yılında koruma altına aldı. Bütün arıcılarımız da bu konuda hassas davranıyor. Genetiğinin korunması dolayısıyla değişik iklim koşullarına dayanıklılık, çalışkanlık, uzun ömürlülük, saflık ve kendini temizleyen özelliğini kaybetmedi. Buda Trakya arısına gösterilen ilgiyi arttırdı” dedi.

TRAKYA ARISINA YOĞUN İLGİ

İç Anadolu ve Doğu Karadeniz'de ki arıcıların Trakya arısına yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Ulus; İç Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgesinde yaşanan arı ölümlerindeki açığın Trakya arısı ile karşılandığını kaydetti. “O bölgedeki arı ölümlerine göre her yıl talepler değişiyor” diyen Ulus, “Bu yıl İç Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesinde arı ölümlerinin fazla olması dolayısıyla Trakya arısına da talep arttı. Buda bizim açımızdan güzel bir şey. Trakya Arısı adeta İç Anadolu ve Doğu Karadeniz'in sigortası oldu. Değişik iklim koşullarına dayanıklılık, çalışkanlık, uzun ömürlülük, saflık ve kendini temizleyen özelliği dolayısıyla daha çok rağbet görüyor. Her arı ırkında bu özellikler olmadığı için bölge değişiminde verim alınamıyor ve kısa sürede ölüyor. Trakya Arısı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca Kırklareli'nin batı bölgesinde oluşturulan izole alanda korunuyor. Bizde bundan çok memnunuz. Trakya arısını koruyacağız ve çoğaltacağız” diye konuştu.Ulus, Ortadoğu Teknik ve Namık Kemal Üniversitesince yapılan araştırmaya göre, diğer Arı Irklarına göre 9 gün daha fazla yaşadığı ve Türkiye’nin en sakin arı ırklarından biri olduğunu kaydetti.

Haber/Emine LALE