Şarköy'de zeytin sineği çalışmaları bu yıl erken başladı

Tekirdağ İl Tarım Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada Şarköy zeytin alanlarında 2013 yılında zarar yapan zeytin sineği zararlısına karşı İlçe Müdürlüğünün bu yı

GÜNDEM 26.04.2014 00:43:00 0
Şarköy

ZEYTİN SİNEĞİ TUZAĞI 11’e ÇIKARILDI

Geçen yıl zeytin alanlarında farklı bölgelerde değişik oranlarda zarar yapan, meyve kalitesini düşüren, zeytinyağı kalitesini bozan zararlıya karşı üreticilerimizin bu yıl zarar görmemesi için çalışmalara İlçe Müdürlüğü ve muhtelif bölgelerden seçilen zeytin yetiştiricileriyle birlikte çalışma yapıldı. Zeytin sineği tuzak sayısı Şarköy Merkezde 2 adet, İğdebağların’da 1 adet, Eriklice’de 2 adet, Yukarıkalamış’da 1 adet, Mürefte’de 2 adet, Çınarlı’da 1 adet ve Hoşköy’e 2 adet olmak üzere toplam 11’e çıkartıldı. Açıklamaya göre tuzak kurulacak olan alanlardaki çiftçiler ve o bölgede görev yapan Tarım Danışmanlarıyla birlikte ortaklaşa yürütülecek Zeytin Sineği Entegre Mücadelesinde 11 adet tuzakta zeytin sineği erginlerinin takibi plan dâhilinde yapılacak ve ilk vuruklar (% 1) tespit edildiğinde, üç gün içerisinde ilaçlamaların yapılması konusunda yetiştiricilere bilgilendirmeler yapılacak.

ZEYTİN ZARARLISI ZEYTİNİN EN BÜYÜK DÜŞMANI

Tekirdağ İl Tarım Müdürlüğünden yapılan açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi:

“Ayrıca, geçen yıl kullanılan ilaç çeşitlerinde, ilaçlama zamanlarında yaşanan aksaklıkların bu yıl yaşanmaması için, çiftçilerimiz zirai ilaç alırken İlçe Tarım Müdürlüğümüze gelerek yetkili mühendislerimizden reçete yazdırarak ilaçları almaları konusu, gece eğitimleri ve kurumumuza yapılan müracaatlarda bu konuda bilgilendirilmişlerdir. Burada amaç ilk vuruklar tespit edildiğinde hangi ilacın hangi dozda ve ne zaman kullanılacağı konusunda üreticilerimizin bilgilendirilmesi ve ilaçlamalarında bu doğrultuda yapılması temin edilmesidir.

Unutulmamalıdır ki; bölgemiz üreticileri için büyük bir gelir kaynağı olan zeytinin en önemli zararlısı olan Zeytin Sineğine karşı mücadelede başarı üreticilerimiz, mühendislerimiz ve ilaç bayilerinin Bakanlığımız talimatlarına uygun olarak organize hareket etmesi ile sağlanacaktır.

Zeytin Sineği Entegre Mücadele çalışmaları; çiftçilerimiz, kurumumuz ve ilgili kuruluşlarla birlikte ortaklaşa çalışmayla yürütülecektir”.

Haber/ Merve ERDUĞAN