Ortak payda Ebru Sanatı

Çerkezköy'de Ebru sanatını gençlere sevdiren ve bu sanatın gelecek nesillere ulaşmasını sağlayan Ebruşah Sanat Atölyesi bu yıl ilk kez 23 Nisan Ulusal egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir etkinlik

GÜNDEM 23.04.2014 22:11:00 0
Ortak payda Ebru Sanatı

1000 YILLIK EBRU SANATIMIZI HALKIMIZIN HER KESİMİNE TANITACAĞIZ

Etkinlikte konuşan Kültür Bakanlığı’nın dünyaca ünlü Ebru Sanatçısı Atilla Can, hedeflerinin Ebru sanatının tüm halka tanıtmak olduğunu belirtti. Can, “Çerkezköy’de bu gün ilk kez Ebruşah Sanat Atölyesi tarafından düzenlenen birinci Ebru Sanat şenliği bizleri mutlu etti. Çünkü 1000 yıllık bir geçmişi olan Ebru Sanatı’nın Çerkezköy’de de ilk kez bir şenlikle tanıtılmış olması ve gelecek nesillere öğretiliyor olması bu sanatımızın daha binlerce yıl yaşamasına vesile olacaktır. Bu gün bu şenlikte bu sanatımızı halkımıza tanıtmak ve amacıyla düzenlenen Ebru şenliği etkinliğine destek veren ve katkı sağlayan herkesi kutluyorum. Bu etkinliğe ön ayak olan Ebruşah Sanat Atölyesi Ebru Sanatçısı hocamız Gülhis Başaran başta olmak üzere onun yetiştirdiği genç Ebru Sanatçısı hocalarımız İrem Kok ve Elif Başak Kok kardeşlerimi de bu güzel etkinliğin düzenlenmesine vesile olmaları nedeniyle kutluyorum” dedi.

EBRU BİR ATA SANATIDIR

Yıllarca Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünde el sanatları hocalığı ve Ebru sanatçılığı hocalığı yapan Gülhis Başaran da yaptığı kısa konuşmasında özetle: “Bu gün bizimle beraber olan Kültür Bakanlığımızın dünyaca ünlü Ebru Sanatçımız Atilla can bey’inde bizlerle olmasından son derece mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum. Ebru sanatı bir ata sanatıdır. Ebru sanatı insan psikolojisini düzenler, Ebru sanatı bir güzelliktir. Ebru sanatı ayni zamanda insanı ruhen ve bedenen dinlendirir. İnsana ilham verir. Ebru sanatının bir güzellik olması nedeniyle bundan böyle her yıl 23 Nisan’da geleneksel olarak şenlikle kutlayacağız. Bu gün buradaki Ebru şenliği Trakya bölgesinde ilk kez ilçemizde yapılmaktadır. Bu Ata sanatını çocuklarımıza öğreterek onlara en güzel bir hediye vermiş olmanın da gururunu yaşamaktayız.”dedi. Başaran etkinliğe katılan herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

AMAÇ BÖYLE ETTİNLİKLERİN DEVAMLI OLMASI

Başaran’ın ardından konuşan İrem Kok ve Elif Başak Kok’da, kendilerine Ebru sanatını öğreten hocaları Gülhis Başaran’a teşekkür ettiler ve bu güzel sanatı bundan böyle her yıl etkinlik yaparak Çerkezköy’de kalıcı bir sanat olmasını sağlayacaklarını ve gelecek kuşaklara yayılması içinde gençlere bu sanatı öğretmeye devam edeceklerini belirttiler. Kok kardeşler, Ebru sanatının bir yaşam kaynağı olduğunu ve bu yaşam kaynağında insanların mutluluğu bulduğunu ve bu etkinliğin düzenlenmesinde kendilerine destek veren kurum ve kuruluşlar ile Türkiye Engelliler Derneği Çerkezköy Şubesi’ne de ayrıca destekleri için teşekkür ettiler. Kok kardeşlerin ardından Halk Eğitimi Eski Müdürü Şenol Eskici ile Halk Eğitimi Merkezi Müdür Vekili Necmi Akman da yaptıkları konuşmada bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiler. Yeni nesillere ebru sanatını tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak için yararlı bir etkinlik olduğunu ve gelecek yıllarda ebru sanatının ilçede daha da yaygınlaşmış olacağına inandıklarını belirttiler. Ebru sanatçısı hocalarını bu güzel etkinlik için kutladılar. Yapılan Konuşmaların ardından Ebruşah Sanat Atölyesi’nde ebru sanatını öğrenen2 0 kursiyer öğrenciye sertifikaları verildi. Sertifika töreni sonrasında Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi’nin halk oyunları ekibi gösterilerde bulundu. Daha sonra açılan ebru sanatı stantlarında vatandaşlara ebru sanatının nasıl yapıldığı gösterildi. Şenlik alanında kurulan stantlarındaki ebru sanatçıları eserlerini satışa sundu. Ayrıca el sanatları ve yiyecek satışlarının yapıldığı stantlar da ilgi gördü.

ÜNLÜ EBRU SANATÇISI ATİLLA CAN DA KATILDI

Ebruşah Sanat Atölyesi’nin ilk kez düzenlediği Çerkezköy birinci Ebru Sanat etkinliği şenliğine, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, Şube Müdürü Hüseyin Yaşar, Kültür Bakanlığı Ebru sanatçısı Atilla Can, Çerkezköy Halk eğitimi Merkezi Müdür Vekili Necmi Akman, Çerkezköy Belediyesi’ni Temsilen belediye Meclis üyesi Ayfer Dönmez, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Eski Müdürü(emekli) Hüseyin Güngör Gökçe, Çerkezköy ve bölgenin tanınmış el sanatları  ve ebru sanatçısı hocası Gülhis Başaran, Ebruşah Sanat Atölyesi Ebru sanattı hocaları Elif Başak Kok, İrem Kok,Türkiye Engelliler Derneği Çerkezköy Şube Başkanı hayrettin Çetinkaya ve dernek yönetimi,Çerkezköy halk Oyunları Araştırma ve Geliştirme Derneği Halk oyunları eğitmeni Günay Gökçe ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

 Haber / Seyit SÜREN