İş Güvenliği Uzmanlığı popülerliğini koruyor

2012 yılının son günlerinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve Türkiye'de yeni bir iş kolu oluşturan "İş Güvenliği Uzmanlığı" popülerliğini koruyor. Ü

GÜNDEM 23.04.2014 01:04:00 0
İş Güvenliği Uzmanlığı popülerliğini koruyor

Türkiye, 2012 yılının son günlerinde yeni bir meslekle tanıştı. “İş Güvenliği Uzmanlığı”, 29 Aralık 2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

İş Güvenliği Uzmanı olabilmek için; Mühendis, Mimar, Teknik Öğretmenlik bölümleri, üniversitelerin Fen veya Fen-Edebiyat Fakültelerinin Fizik veya Kimya Bölümleri,  üniversitelerin Meslek Yüksekokullarının İş Sağlığı ve Güvenliği programından mezun olmak gerekiyor. Ve ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş İş Güvenliği Belgesi’ne sahip olmak gerekiyor.

Bu kapsamda, iş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabiliyorlar.

www.sgkrehberi.com internet sitesi üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu’nun yaptığı açıklamaya göre; İş Güvenliği Uzmanı olmak için yapmanız gerekenleri sizler için derledik.

A SINIFI BELGE ALABİLMEK İÇİN SAĞLANMASI GEREKEN ŞARTLAR

İnciroğlu’nun açıklamasına göre; (A) Sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesini almak için 5 farklı yol var. Aşağıdaki kriterleri sağlamak gerekiyor.

1-(B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az dört yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyen ve (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olan mühendis, mimar veya teknik eleman olmak.

2-Bakanlık İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ve bağlı birimlerinde mühendis, mimar veya teknik eleman olarak en az on yıl görev yapmış olmak ve (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için yapılacak sınavda başarılı olmak.

3-İş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği programında doktora yapmış olmak ve aynı zamanda Mühendis, Mimar veya Teknik Eleman mesleğinde bulunmak.

4-İş sağlığı ve güvenliği alanında müfettiş yardımcılığı süresi dâhil en az sekiz yıl teftiş yapmış mühendis, mimar veya teknik eleman olan iş müfettişi olmak.

5-Genel Müdürlük ve bağlı birimlerinde iş sağlığı ve güvenliği alanında uzman yardımcılığı süresi dâhil en az sekiz yıl fiilen görev yapmış mühendis, mimar veya teknik eleman olan Bakanlık iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak.

Bu kriterdeki kişilere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nce (A) Sınıfı İş Güvenliği Belgesi verilecek.

B SINIFI BELGE ALABİLMEK İÇİN SAĞLANMASI GEREKEN ŞARTLAR

(B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi ise; (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az üç yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyen ve (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olan mühendis, mimar veya teknik elemanlar ile iş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği alanında yüksek lisans yapmış olan mühendis, mimar veya teknik elemanlardan (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için yapılacak sınavda başarılı olanlara, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nce verilecek.

CSINIFI BELGE ALABİLMEK İÇİN SAĞLANMASI GEREKEN ŞARTLAR

(C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi de; (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olan mühendis, mimar veya teknik elemanlara, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce verilecek.

ŞARTLARA UYUYORSUNUZ, PEKİ ŞİMDİ NE YAPACAKSINIZ?

İnciroğlu’nun yazısında şu bilgilere de yer veriliyor: “İş güvenliği uzmanlarının eğitim programları teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşur ve programın içeriği ile programda görevli eğiticilerin nitelikleri Genel Müdürlükçe belirlenir. Eğitim programının süresi, teorik kısmı 180 saatten, uygulama kısmı 40 saatten ve toplamda 220 saatten az olamaz ve bu kısımlar ancak tek bir program dâhilinde uygulanabilir. Teorik eğitimin en fazla yarısı uzaktan eğitim ile verilebilir. Uygulamalı eğitimler, iş güvenliği uzmanları için en az bir iş güvenliği uzmanının görevlendirilmiş olduğu işyerlerinde yapılır.

Eğitim programlarını tamamlayan adayların sınavları İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce yapılır veya yaptırılır. Adaylar, en son katıldıkları eğitimin tarihinden itibaren üç yıl içinde en fazla iki defa ilgili sınavlara katılabilir. Bu sınavlarda başarılı olamayan veya eğitimin tarihinden itibaren üç yıl içinde sınava katılmayan adaylar yeniden eğitim programına katılmak zorundadır. Bu Yönetmelik hükümlerine göre eğitim alma şartı aranmaksızın sınavlara katılım hakkı tanınanlar, bu haklarını en fazla iki defada kullanabilirler. Bu kişilerin sınavlarda iki defa başarısız olması durumunda, ilgili eğitim programını tamamlamak şartıyla sınavlara katılabilirler. Sınavlarda 100 puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılır, sınav sonuçlarına itirazlar sınavı düzenleyen kurum tarafından sonuçlandırılır.

İş güvenliği uzmanlığı belgesi sahibi olan kişilerin, belgelerini aldıkları tarihten itibaren beş yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitim programlarına katılması zorunludur.

Yenileme eğitim programlarının süresi iş güvenliği uzmanlığı belgesi sahibi olanlar için 30 saatten az olamaz. Bu programlar, yüz yüze eğitim şeklinde uygulanır ve programın içeriği ile programda görevli eğiticilerin nitelikleri Genel Müdürlükçe belirlenir”.

Haber/Merve ERDUĞAN