Vali Yerlikaya: Tablo çok acı

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya; dün, Çerkezköy ve Çorlu'daki basın mensuplarını ağırladı ve Ergene Eylem Planı hakkında bilgilendirmede bulundu. Tekirdağ'daki Organize Sanayi Bölgelerinin atık

GÜNDEM 23.04.2014 01:01:00 0
Vali Yerlikaya: Tablo çok acı

HERKESİN FEDAKÂRLIĞIYLA EKSİKLERİ TAMAMLADIK

Tekirdağ Valisi Yerlikaya; Ergene, Kapaklı, Çerkezköy ve Çorlu’da 8 tane Islah Organize Sanayi Bölgesi kurulduğunu anımsattı. Yerlikaya bu OSB’lerin 7 tanesinin 11 Ekim 2013’te OSB olduğunu belirtti ve Yalıboyu Islah OSB’nin de 10 ay sonra OSB haline geleceğini söyledi. Islah OSB’lerin OSB olduktan sonra imar yetkilerini belediyeden aldıklarını hatırlatan Tekirdağ Valisi, OSB olmadan önce eksikliklerinin olduğunu ifade etti. Bu eksiklerin tamamlandığını ve imar planlarının yapıldığını belirten Vali Yerlikaya, “Tekirdağ’da belediyeler, eski Belde Belediyeleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, sanayiciler, basın mensupları, köylüler herkes fedakârlık yaptı. Kurumsal altyapıyı tamamladık” dedi.

VELİMEŞE TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KAPASİTELİ ARITMA TESİSİ OLACAK

5 tane ileri teknoloji ortak arıtma tesisinin projesinin yapıldığını ifade eden Tekirdağ Valisi; ÇED’lerinin alındığını ifade eden Yerlikaya “Mart ayında ihaleler ve müteahhitlere yer teslimi yapıldı. Bu 245-250 milyon TL’lik bir proje” dedi. Türkiye’de en yüksek kapasiteli arıtma tesisinin Bursa Demirtaş OSB’de olduğunu ifade eden Yerlikaya, “150 bin metreküp kapasiteli Velimeşe OSB ortak arıtma tesisinin yapılması ile birincilik bize geçecek. Bu projelerin yapım süresi 24 ay. 2016’nın ilk çeyreğinde açacağımızı düşünüyorum” dedi.

ERGENE İÇİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Bu çalışmalar için bir kuruş para harcanmadığını söyleyen Ali Yerlikaya; Başbakan Erdoğan’ın 2 konuda kendilerine destek verdiğini açıkladı. İlk 3 yıl ödemesiz 10 yıl geri ödemeli kredi verildiğini açıklayan Yerlikaya, “Bu kredinin karşılığının yüzde 50 fazlası oranında yani OSB’de paydaşlardan 375 milyon TL’lik ipotek ya da teminat almamız gerekiyordu. Ergene hassasiyetinden dolayı yönetmelikte değişiklik yapıldı. ‘OSB’den OSB’ye dönüşenlerde altyapı deşarjları için verilen kredilerde teminat değil yönetimin oybirliği ile aldığı karar yeterlidir’ denildi. Ankara ‘Ergene Koruma Eylem Planı için bütün projeleri yerine getirmek adına önümüzde engel olsun istemiyoruz’ dedi” diye açıkladı.

87 KİLOMETRELİK KOLLEKTÖR HATTIYLA DEŞARJ

Vali Yerlikaya, Muratlı’nın derin deşarj sistemine girmeyeceğini söyledi. 7 yeni OSB, Avrupa Serbest Bölgesi, Çorlu ve Çerkezköy’ün atık sularının kara ve deniz toplam uzunluğu 87 kilometre olan kollektör hattı ile denize deşarj olacaklarını açıklayan Vali, DSİ’den onay alındığını ve bakanlığın da bunu vize ettiğini kaydetti. Bu kollektör hattının kamulaştırmasının ardından ihalesinin yapılacağını açıklayan Vali Yerlikaya, Mayıs’ın son haftasında ihalesinin tamamlanacağı tahminini yürüttü. Bedeli 385 milyon TL olan projenin kredilendirmesini ve ihalesini bakanlık yapacak.

TABLOMUZ ÇOK ACI

Çalışmalar neticesinde Ergene ve onun kolları günlük 500 bin metreküplük arıtılmış suyun kendisine deşarjından kurtulacak.  Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya Dünyada denize deşarjın esas olduğu bilgisini verdi ve Ergene’nin doğduğu kaynaktan 2.5 metreküp debi ile giderken, 8.5-9 metreküp deşarj yapıldığını kaydetti ve “Tablomuz çok acı” dedi. Öte yandan derin deşarj sistemine dahil olmayacak olan Muratlı OSB’nin suları online izleme ile Ergene’ye deşarj edilecek.

ISLAHI BEKLEYEN 286 KİLOMETRELİK BİR HAT VAR

Vali Yerlikaya 8 ıslah OSB’nin atık sularının derin deşarj sistemine bağlanması için yürütülecek altyapı çalışmaları ile ilgili de bilgiler verdi. Bunların da projelerinin yapıldığını söyleyen Ali Yerlikaya; Haziran ayı sonu ya da Temmuz ayı başında ihalelerinin yapılacağını kaydetti.  2016’nın ilk çeyreğinin sonunda bunlar tamamlanınca kendi içinde suyu arıtmaya, oradan da deşarja gönderecek bir sistem olacak. Bu olay bittikten sonra yatak temizliği yapılacak. 286 kilometrelik hat temizlenecek. Vali Yerlikaya; “Önceleri Ergene’de hangi canlılar yaşıyorsa o canlılar yine yaşayacak” dedi.

EVSEL ATIKLARA GERİ DÖNÜŞÜM

Çorlu Belediyesi’nin günlük 45 bin metreküplük evsel atık suyunun olduğunu dile getiren Yerlikaya, “Bu da arıtma hattına alınacaktı. Ama bakanlığın da onayıyla bu fikirden geri dönüldü. Buradaki evsel atık su arıtıldıktan sonra zirai sulamada kullanılacak. Bir yere deşarj edilmeyecek. Damla sulama yöntemiyle arazilerin sulanmasında kullanılacak” diye konuştu.

HER YIL YER ALTI SULARI 22 MİLYON METREKÜP FAZLA KULLANILIYOR

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya; bu 3 büyük çalışmanın tamamlanmasının ile yerüstü suyunun kullanımı, arıtılması ve deşarjına modern bir çözüm getirileceğini dile getirdi.

“Yer altı su kullanımında da acı durumdayız” diyen Yerlikaya, Tekirdağ’ın her yıl yer altı suyunu var olan arzından 22-23 milyon metreküp daha fazla kullandığını söyledi. “Bu nereye kadar gidecek? 1971’de Çerkezköy OSB’nin kurulumu öncesinde başlayan ve artan su tüketiminden bahsediyoruz” diyen Vali, “Bununla ilgili de fizibilite çalışması yaptırdık. Meriç’ten saniyede 7.2 metreküplük bir kapasite ile 136 kilometreden su getirme ile ilgili proje yapılacak. Bunun projesini yaptıracağız” dedi.

SANAYİCİ YER ALTI SUYUNU KULLANAMAYACAK

2-2.5 yıl içinde Meriç’ten su getirme projesiyle ilgili çalışmanın yapılacağını kaydeden Yerlikaya “Böyle bir fikir var. Fizibilite aşamasını geçtik. Projelendirme bittikten ve kaynak bulunduktan sonra yapım çalışmalarına başlanır. 2016 sonu ya da 2017 başı bu proje de gerçekleşirse Ergene’nin çılgın projesi bu olur” dedi. Bu proje ile birlikte sanayicinin yer altı suyu kullanamayacağını söyleyen Yerlikaya “Bu su tek hat üzerinden OSB’lere bedelli olarak verilecek. Sürdürülebilir, istikrarlı ekolojik dengeyi korumuş, komşu hukukuna saygı duyan bir sanayici istiyoruz” dedi.

TEKNOLOJİ, EKOLOJİYİ BOZMAYACAK

Vali, Ergene mevcut durumundan sanayicinin de sorumlu olduğu kadar herkesin sorumlu olduğunu söyledi. “Sanayi düşmanı-tarım dostu değiliz. Tarıma düşman olup sanayiye dost da değiliz” diyen Vali Yerlikaya; “Bize lazım olan ne ise en iyisini, en teknolojik olanını alacağız ama ekolojik dengeyi muhafaza edeceğiz” diye ekledi. 2016 yılında Ergene için mavi bayrakla ilgili müracaatta bulunacağını belirten Yerlikaya “127 kilometre sahilimiz var ve sadece Şarköy’de bayrak var. En az 2-3 yerde daha bayrak olması lazım” dedi.

EVSEL VE KATI ATIKTA SINIFTA KALMIŞIZ

İhalelerin yapılmasının ardından Haziran-Temmuz’da her yerin şantiyeye döneceğini dile getiren Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya “Evsel atık su ve katı atık konusunda sınıfta kalmışız” dedi.

“Çevrenin, çevrenin korunmasının partisi olmaz. Bunun sağı-solu, yukarısı, aşağısı olmaz. Biz bakanlığın gözetiminde ve denetiminde bakanlığın talimatlarıyla hareket ediyoruz” diyen Yerlikaya ekledi: “Seçimden önce bunları söylemedim. Ama artık seçimler geride kaldı. Başbakanımızın katkılarını da yanımızda hissederek çok iyi bir noktaya geleceğiz. Bu sürecin kıymetini hep beraber bilelim. Ben aynı anda şehrin her yerinde bulunamam. Vatandaşlar doğruları bilmek, yanlışları da anlamak hakkına sahip. Bunu da yapacak olan sizlersiniz. 4. Kuvvet sizsiniz. İnsanlarımız bugüne kadar meşakkat çekti. 3 yıl hızlı geçti. 2 yıl da yapım süreci ile geçecek”.

TEKİRDAĞ’DA EKİLEBİLEN ARAZİ OSB ALANINDAN FAZLA

Belediyelerin evsel atık tesislerini 20-25 yıl önce bitirmesi gerektiğini söyleyen Yerlikaya “Bazı yerlerde evsel katı atık tesislerine endüstriyel atık dökülüyor. Bu konuda çok ceza yazdık. Büyük oranda azaldı” dedi.

Tekirdağ’daki OSB alanların toplamının 56 bin 246 dönüm, ekilebilen arazinin ise 3.5 milyon dönüm olduğunu belirten Yerlikaya “OSB dışında sanayi lejantı olsa da izin vermiyoruz” dedi. Arıtmaların yapılmasının ardından bu kez de günlük bin 200 ton çamur sıkıntısının olacağını söyleyen Yerlikaya “OSB’lerin tüm çamur meselelerini biz yönetiyoruz. Denetlenebilir bir yöntemle bunu bertaraf edeceğiz” dedi.

Haber / Ahmet KARDEŞ – Merve ERDUĞAN