Trakya'nın sakin şehri Vize Kalkınma Ajanslarının dikkatini çekti

Gaziantep'te 2. Düzenlenen Kalkınma Ajansları Konferansı bu yıl İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA)'nın ev sahipliğinde Gaziantep'te gerçekleştirildi. "Öğren/Geliştir/Paylaş"

GÜNDEM 22.04.2014 00:08:00 0
Trakya

4 GÜN BOYUNCA “KALKINMA”KONUŞULDU

İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA)’nın ev sahipliğinde bu yıl 2.’si düzenlenen Kalkınma Ajansları Konferansı 16-19 Nisan 2014 tarihlerinde Gaziantep Zeugma Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

“Öğren/Geliştir/Paylaş” temalı konferansa Türkiye’deki tüm kalkınma ajansları temsilcileri, Trakya Kalkınma Ajansı adına ise Genel Sekter Vekili Mehmet Karaman, Ajans Birim Başkanları ve personeli katıldı.

İKA’NIN MODARETÖRLÜĞÜNDE TECRÜBE PAYLAŞIMI

Konferans, en geç Ajans çalışanı olan Çukurova Kalkınma Ajansı Uzmanı Yaşar Can Tekir, İKA Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Kilis Valisi Süleyman Tapsız ve Gaziantep Valisi Erdal Ata’nın açılış konuşmalarıyla başladı. İKA Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan’ın moderatörlüğündeki panelde, SANKO Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Çoşkun ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yerel kalkınma, kalkınma dinamikleri, iş ve siyaset dünyasının Ajanslara bakışı, sosyal kalkınma hakkında görüşlerini dile getirdi ve soruları cevapladı.

TRAKYA GÖÇ ANALİZİ PAYLAŞILDI

Konferansın ikinci günü 4 farklı salonda gerçekleşen oturumlarda Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejileri, Yerelde Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi Öncelikli Dönüşüm Programları, Sosyal Politikalar, Sosyal Girişimcilik,  Bölge Kalkınma İdareleri’nin yürüttükleri faaliyetler ve eylem planları görüşüldü. Trakya Kalkınma Ajansı Uzmanı Necmi Gündüz de Trakya Bölgesi Göç Analizi’ne ilişkin bir sunum yaptı. Bu sunumun ayrıntılarını ilerleyen günlerde Marmara Haber’de bulabilirsiniz.

TRAKYA’NIN SAKİN ŞEHRİ İLGİ GÖRDÜ

Toplantıların üçüncü günü de oturumlar yoğun bir katılımla gerçekleşti.  Kırklareli’nin Vize İlçesinin de üye olduğu Cittaslow (Yavaş/Sakin Şehir) ağının Türkiye’deki önemli temsilcilerinden Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyuer’in “Kalkınma Hikâyeleri” konulu oturumda Cittaslow kapsamında yürütülen faaliyetlerle ilgili sunumu ilgiyle takip edildi. Aynı oturumda Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği’nden Mustafa Bektaş’ın Ankara Nallıhan’da yürüttükleri kırsal turizm çalışmaları beğeni topladı.

BAKAN YILMAZ: AJANSLAR HEDEF BELİRLEYİP BİLGİ ÜRETEN KURUMLAR

4 farklı Ajansın bölgelerinde yaptıkları çalışmalara ilişkin video gösteriminin ardından “Geleceğe Bakış: Benim Ajansım” konulu oturumda Ajans temsilcilerine bir anket yapıldı. Kalkınma Bakanlığı Yerel ve Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanı İbrahim Kuzu’nun moderatörlüğünde anket sonuçlarını irdelendi.

‘Ajanslarımız Hedef Belirleyen Bilgi Üreten Kurumlar’

Kapanış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Yılmaz Ajansların hedef belirleyip bilgi üreten kurumlar olduğuna vurgu yaptı. Ajanslar tarafından yürütülen çalışmalara, 2014-2013 Yılı Bölge Planı hazırlıklarında yapılan çalışmalara değindi. Kalkınma Kurulu Başkanları’nın da istişare toplantısı düzenlediği konferansa Trakya Kalkınma Kurulu Başkanı Turhan Altıntel de katıldı.

Haber/ Gökhan TEKER