Marmara, obezitede Türkiye ile yarışıyor

Türkiye'deki çocuklar için Dünya Sağlık Haftası'nda Türkiye için endişe verici uyarı: Türkiye'de çocukların yüzde 6.5'i "şişman", yüzde 14.3' ü ise â

GÜNDEM 14.04.2014 20:51:00 0
Marmara, obezitede Türkiye ile yarışıyor

Obezite, Dünya ile aynı doğrultuda Türkiye’de de gittikçe artarak korkunç boyutlara ulaşıyor. "Bireylerin boy uzunluklarına göre vücutta sağlığı bozacak şekilde aşırı miktarlarda yağ birikimi" olarak tanımlanan şişmanlık ve obezitenin enerji, yağ ve şeker içeriği yüksek yiyeceklerin tüketimindeki artışla birlikte çocuklarda görülme oranı da her geçen yıl artıyor.

POLİTİKALAR OBEZİTENİN GELECEĞİNİ BELİRLİYOR

Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Can Ergün  göre çocukluk çağı obezitesinin temel nedenini,  yetişkinlerle benzer şekilde alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki dengesizlik olarak açıklıyor. Ergün, toplumsal ve ekonomik gelişmelerin yanı sıra tarım, taşımacılık, şehir planlama, çevre, yiyecek işleme, dağıtım, pazarlama ve eğitim alanındaki politikaların da çocukluk çağı obezitesinin artmasında önemli bir durum olduğunun altını çiziyor.

KENTSEL YAŞAM ŞİŞMANLIĞI TETİKLİYOR

Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Can Ergün kentsel bölgelerde yaşayan çocuklarda obezitenin daha sık görüldüğünü belirtiyor. "Kentte yaşayan erkek çocuklar arasında şişmanların oranı yüzde 11.2, kırsal bölgede ise yüzde 3.7, kız çocuklar için değerlendirildiğinde ise bu oranlar sırasıyla yüzde 7.4 ve yüzde 3.1, bu da gösteriyor ki kentte yaşayan çocuklarda obezite görülme sıklığı ne yazık ki daha fazla. Bunun en büyük nedeni ise günlük hayatta fiziksel aktivite fırsatlarını azaltan çeşitli faktörler. Örneğin taşıma, şehir yaşamı, beden gücü kullanılarak yapılan işlerin azalması bu faktörlerin arasında sayılabilir.

EBEVEYN İYİ ÖRNEK OLMALI

Çocukların davranışlarının uzun dönemdeki sonuçlarının neler olabileceğini anlamak için sınırlı düzeyde yeteneğe sahip olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Can Ergün, obezite ile savaşırken çocuklara özel bir ilgi gösterilmesi gerektiğinin önemini belirtiyor.  "Çocukluk çağı obezitesinin önlenmesinde ailelerin üzerine düşen en önemli ve temel görev çocukları için iyi bir rol model olmalarıdır. Çocuklar daha sağlıklı beslenmeliler, aktif kalmalılar, TV izleme zamanını azaltmalılar"diyen Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Can Ergün'e göre yapılması gerekenler:

- Bebeklerin doğumundan sonra ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile besleyin. Ek besinlere geçildikten sonra bile 12 ay ve mümkünse daha fazla bir süre bebeği emzirmeye devam edin. Eğer bebeği mama ile besliyorsanız dışarıdan şeker ve nişasta eklemeyin.

- Tabağın tümünü bitirmek yerine çocuğun kendi enerji alımını düzenleme yeteneğini kabul edin.

- Büyüme ve gelişmenin sürdürülebilmesi için yeterli düzeyde enerji ve besin alımını sağlayın.

- Özellikle şeker ve Mısır şurubu ile tatlandırılmış içecekler olmak üzere kalorisi yüksek ancak besin öğesi içeriği düşük yiyecekleri evde bulundurmayın.

- Evde besleyici yiyecekler bulundurarak sağlıklı yemeyi destekleyin – sebze ve meyveler, tam tahıllar, sert kabuklu meyveler (fındık, ceviz vb.), sağlıklı protein kaynakları (kırmızı et yerine beyaz et, balık Eti, kuru baklagiller vb.), az yağlı kahvaltılık ürünler

- Sağlıklı bir diyet tüketerek çocuklarınız için bir model olun.

- Çocuklarınızı sebzeler gibi sağlıklı yeni yiyecekler denemek için cesaretlendirin. Çocukların bir yiyeceği kabul etmeleri için birden fazla deneme gerektiğini unutmayın.

- Kahvaltı yapın ve çocuğunuzu da günlük olarak kahvaltı yapmasını sağlayın.

HABER MERKEZİ