Elveda Rumeli roman oldu

Yazar Ramis Çınar'ın Rumeli'de yaşanmış hikayeleri, ayrılığı ve insanın yüreğine dokunan konuları anlattığı 'Elveda Rumeli' romanı yayınlandı. 31 Mart vakasından sonrasında başla

GÜNDEM 10.04.2014 23:06:00 0
Elveda Rumeli roman oldu

FİLM TADINDA

1. baskısı okurlar tarafından beğeniyle karşılanan, yazılı ve görsel basında geniş yer bulan kitap, ilk olarak Ramis Çınar’ın 2. Tekirdağ Kitap Festivali’ndeki imza gününde kitapseverlerle buluştu. Kitapseverlerin büyük ilgi gösterdiği kitap, kısa süre içerisinde yakaladığı yüksek satış rakamlarıyla da dikkat çekti. İstanbul’da medrese bitirip memleketine geri dönen bir mollanın, kaybedilmiş Rumeli topraklarında tutunmaya çalışan bir ailenin, yüzyıllar boyunca barış ve kardeşlik içerisinde yaşayan Balkan halklarını anlatan kitapta, 1900’lü yıllarda Deliorman ve Dobruca bölgesindeki yaşam, adeta film tadında okuyuculara sunuluyor.

DEDEMİN HAYAT HİKAYESİNDEN ESİNLENDİM

Edebiyat dünyasına 'Söylenmemiş Sözler' adlı romanıyla 2009 yılında adım atan, Ekim 2012'de 'Elveda Rumeli Savaş ve Ayrılık' romanını edebiyat dünyasına kazandıran Ramis Çınar yaptığı açıklamada, "Savaş ve Ayrılık romanı 'Elveda Rumeli' okurlarımla buluşmaya devam ediyor. Büyük dedemin hayat hikayesinden esinlendiğim, yaşanmış hikayeleri konu alan bu romanım büyük ilgi gördü ve bu ilgi artarak büyüyor. Romanda Türkiye ve Balkanların tarihini yakından ilgilendiren ve çok fazla bilinmeyen olaylar anlatıldığı için okuyanlar etkilendiklerini söylüyorlar. Resmi tarih anlatımından farklı olarak edebiyatın, insanlara daha fazla dokunan bir yanı var. Ben de bu eserimi kaleme alırken, olabildiğince objektif davranmaya çalıştım. Olayları anlatırken övgü veya yergi içeren ifadeler kullanmaktan özellikle kaçındım. Bilindiği gibi Balkanlar etkin çeşitliliğin fazla olduğu, farklı inançlara mensup insanların bir arada yaşadıkları bir bölge. Bu halklar yüz yıllar boyunca barış ve huzur içerisinde yaşamışlardı. Savaşlar büyük acı ve felaketlere sebep oldu. Eğer halklar birbirleriyle diyalog içerisinde olursalar birbirlerine karşı olan ön yargıları da ortadan kalkar. Bu anlamda sanat ve edebiyatın halkların birbirleriyle empati kurmalarını sağlayarak, barışa hizmet edeceğini düşünüyorum. Elveda Rumeli romanımı da bu düşüncenin sonucunda kaleme aldım" ifadelerini kullandı.

İYİ YAZILMIŞ BİR ROMAN

Kitabın gerçeklerden hareket eden, iyi yazılmış bir roman olduğunu belirten Gazeteci Çağlayan Çevik, “Balkan Savaşları’nın 100. yılı içerisindeyiz. İyi bir ‘Elveda Rumeli’ romanından söz etmeli, adı ‘Savaş ve Ayrılık’. Geçen yıllarda televizyonlarda yayınlanan diziyle bir alakasının olmadığını hemen belirtmeliyim. Osmanlı İmparatorluğu için tam anlamıyla sonun başlangıcı, Balkan Savaşları ile olmuştu. Asırlardır Osmanlı tebaası olan insanlar, bir sabah Bulgaristan, Yunanistan sınırı içinde olduklarını öğrenmişlerdi. Akrabalarının yarısı yolda hayata veda etmişti, kalanın durumu içler acısı. Savaşlar ayrılıkları doğurmuş ve onanmayacak yaralar açmıştı. Ramis Çınar, tüm bunları ve daha fazlasını kahramanı Hasan üzerinden ‘Savaş ve Ayrılık’ romanında anlatıyor. İstanbul’da medrese eğitimi aldıktan sonra memleketine dönen Hasan, bir süre sonra bir ömre sığmayacak şeye şahit olur. Balkan Savaşları, esir kampları, I. Dünya Savaşı, salgın hastalıklar, göç yolları, ölümler ve bunlar arasında yaşanmaya çalışılan, yeniden kurulmaya çalışılan hayatlar. Gerçeklerden hareket eden, iyi yazılmış bir roman" dedi.

Haber  Merkezi