Haftasonu tarifeleri değişti

2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nda Yer Alan Bazı Maktu Vergi ve Harç Tarifelerinin Belediye Grupları İtibarıyla Tespiti Hakkında Karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu kararı il

GÜNDEM 20.02.2014 13:39:00 0
Haftasonu tarifeleri değişti

YENİ TARİFE HAZIRLANDI

Yeni yasayla birlikte hafta tatili ruhsatı tüm işletmeler için 600 TL’ye çıkarılmış bu da oda başkanları ve esnaflardan büyük tepki görmüştü. Bakanlar Kurulu tarafından, Belediye Gelirleri Kanunu’nda yer alan bazı maktu vergi ve harç tarifeleri ile ilgili kararda değişikliğe gidildi. Yeni düzenleme ile birlikte hafta tatili ruhsatı alacak olan işletmelerin metrekare hesabı üzerinden ücret ödemesi kararlaştırıldı. Konu hakkında açıklama yapan Lüleburgaz belediyesi gelir müdürü Figen Yiğiter, Bakanlar Kurulu’nun yeni fiyat tarifesi hazırladığını söyledi.

 

ÇALIŞMA RUHSATI HARCI METREKAREDEN HESAPLANACAK

Tatil günlerinde çalışma ruhsatı ücretlerinin yeniden düzenlendiğini belirten Gelir Müdürü Figen Yiğiter, hafta tatili ruhsatı almak isteyen vatandaşların 25 m2’ye kadar 26 TL, 26m2’den 100 m2’ye kadar 52 TL, 101 m2’den 250 m2’ye kadar 104 TL, 251 m2’den 500 m2’ye kadar 160 TL, 501 m2 ve yukarısı için 240 TL ödeyeceğini ifade etti. Bu fiyatların her tür işyerini kapsayacağını dile getiren Yiğiter, harçların yıllık olarak ödeneceğini belirtti. Yiğiter, dükkan, ticari ve sınai müessese ve serbest meslek erbabınca çeşitli yerlere asılan ve takılan her çeşit levha, yazı ve resim gibi sabit bütün ilan ve reklamların her bir metrekaresi için yıllık olarak 24 TL, motorlu taşıtların içine ya da dışına konulan ilan ve reklamlar için ise her metrekaresinden yıllık olarak 12 TL, cadde, sokak ve yaya kaldırımları üzerine gerilen, binaların cephe ve yanlarına asılan bez veya benzeri maddelerden yapılan geçici mahiyetteki ilan ve reklamların metrekaresinden haftalık olarak 4 TL, ışıklı veya projeksiyonlu reklamlardan her metrekare için yıllık olarak 32 TL, ilan ve reklam amacıyla dağıtılan broşür, katalog, duvar ve cep takvimleri ve bibloların her biri için 0,5 kuruş, mahiyeti ne olursa olsun yapıştırılacak çeşitli afişler ve benzerlerinin her bir metrekaresinden de 0,10 kuruş alınacağını söyledi.

 

5 YILDIZLI OTELLER ÇALIŞILAN HER GÜN İÇİN 120 TL ÖDEYECEK

Kararda eğlence yerlerine yönelik günlük işletme vergilerinin de açıklandığını belirten Figen Yiğiter “Buna göre, eğlence merkezlerine sahip 5 yıldızlı oteller çalışılan her gün için 120 TL, 4 yıldızlı oteller ise 16 TL arasında vergi ödeyecek. Oteller dışında kalan bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare, dansing gibi eğlence yerlerinden çalışılan her gün için 50 m2’ye kadar 6 TL, 51 m2’den 150 m2’ye kadar 8 TL, 151 m2’den 300 m2’ye kadar 10 TL, 301 m2 ve yukarısından 12 TL eğlence vergisi alınacak. Bilardo ve masa futbolu gibi eğlence yerlerinden ise çalışılan her gün için ise 5 lira vergi alınacak’’ dedi.

 

KİM NE KADAR İŞGAL HARCI ÖDEYECEK

Mal ve hayvan satıcıları tarafından işgal edilen pazar veya panayır kurulan yerler, meydanlar ve mezat yerleri ile yol, meydan, pazar, iskele, köprü gibi umuma ait yerlerden bir kısmının herhangi bir maksat için işgali halinde her bir metrekare için günlük 0,60 kuruş işgal harcı ödeneceğini kaydeden Yiğiter, “Ayrıca söz konusu hayvan satıcıları, bu yerlerde sattıkları küçükbaş hayvan başına 0,60 kuruş, büyükbaş hayvan başına ise 1,20 TL harç ödeyecek. Motorlu kara taşıtlarının park etmeleri için il trafik komisyonlarının olumlu görüşü alınarak belediyelerce şehir merkezlerinde tesis edilen ve işletilen mahallerin çalışma saatleri içinde, taşıtlar tarafından işgali halinde de her taşıttan saat başına 0,40 kuruş, parkmetre çalıştırılan yerlerde ise 0,80 kuruş harç alınacak” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Ahmet KILAVUZ