15 yılda 5 bin deney

Biyoloji öğretmeni Yaşar Özdemir keşfettiği 'ev sera' sistemi sayesinde domates, biber, patlıcan, salatalık ve çilek yetiştirmeyi başardı. 15 yılda 5 bin deney yaparak bulduğu ev sera sistemi ile top

GÜNDEM 4.02.2014 16:49:00 0
15 yılda 5 bin deney

TOPRAĞA GÖRE 10 KAT FAZLA VERİM

 

Türkiye'deki ilk ev sera sisteminin Çorlu'daki bayisinin sahibi olan Turhan Engin, hafta sonunda sistemin gerçek sahibi olan biyoloji öğretmeni Yaşar Özdemir'i ile buluştu. İstanbul'da bir devlet okulunda biyoloji öğretmeni olan Yaşar Özdemir, "Butik topraksız teknolojik tarım ile 1 metrede 60 kilogramdan fazla domates yetişebiliyor. Toprağa göre 10 kat fazla verim verebiliyor. Ayrıca organik ve doğal yollardan ürün yetiştirme imkânı sağlıyor. Ev sera nano teknolojik topraksız butik tarım sistemiyle hobi amaçlı balkona, çatıya, bahçeye, kış bahçesine kurulabiliyor ve profesyonel üreticilerin yetiştirdiği teknik ve sistemlerin hepsi mevcut. Elektriğini güneş veya rüzgârdan karşılayabilen süper akıllı butik topraksız teknolojik tarım, seranın yağmur suyunu da toplayıp depolayarak ürünün maliyetlerini oldukça düşürmüş oluyor” diye konuştu. Ev sera sistemi ile yetişen bitkilerin besin ihtiyaçlarını ise yüzde 100 yerli ve 70 organik mineralden oluşuyor ve bitki şurupları ile besleyerek tam doğallık yakalanmaya çalışılıyor.

 

TÜRKİYE'DEKİ İLK EV SERA SİSTEMİ ÇORLU'DA

 

Turhan Engin ise, "Ev sera sistemi topraksız tarım teknolojilerinde tarımsal kökenli perlik, kokopit, ponza taşı ve kamış çürüğü yani tor başlıca kullandığımız malzemelerdir. Tamamen organik, hormonsuz yetiştirilen meyve ve sebzeleri dalından kopararak yiyebiliriz. 7 yıl öncesinde evimin balkonunda topraklı tarım alanında çeşitli meyve ve sebzeler yetiştirdim, fakat kış aylarında bu şekilde bir şey yapamayacağımı gördüm ve internet ortamından ev sera sistemi hakkında bilgiler edindim. Ev seranın kurucusu olan Yaşar Özdemir hocamla tanıştım ve kafamda planlamış olduğum ev sera sistemini kurdum” dedi.

 

DEVİR ARTIK TOPRAKSIZ SERADA MEYVE YETİŞTİRME DEVRİ

 

Daha önce kendi yöntemleriyle açık alanda kurduğu serada sadece yazın meyve alabildiğini belirten Engin, bu sistemi biraz daha özelleştirerek kapalı bir alana dönüştürüp yılın 365 günü ev seradan taze, organik sebze ve meyveler yetiştirdiğini dile getirdi. Ev serasında domates, biber, patlıcan, salatalık, çilek, taze soğan, kıvırcık ve nane yetiştirdiğini söyleyen Engin “Devir artık topraksız serada meyve yetiştirme devri. Vatandaşlarımız bu sistemi kolaylıkla evlerinin balkonlarına, iş yerlerine, evlerinin yine teras katlarına kurabilir. Butik tarım alanında Çorlu'da bir ilki gerçekleştirdim. Ev sera sistemini kurmak isteyenlere gerekli şekilde yardımcı olabilirim, bu sistem için gerekli olan tüm malzemeler, ürünler bende mevcuttur" diye konuştu. 19.5 metrekare alan üzerine kurulu olan ev serası için Engin, "Burası modern bir sergievi, ev sera hakkında merak ettiklerini öğrenmek isteyen herkes buraya gelebilir" dedi.

 

Haber / Emine LALE