Yılın ilk toplantısına Revizyon İmar Planları damga vurdu

Kapaklı Belediye Meclisi Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı dün saat 14.00'da Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Yaklaşık 2,5 saat süren toplantının büyük bölümünde Ankara Ä?

SİYASET 8.01.2014 09:03:00 0
Yılın ilk toplantısına Revizyon İmar Planları damga vurdu

2 MECLİS ÜYESİ KATILMADI
Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın başkanlık ettiği toplantıya meclis üyelerinden İrfan Demir ve Kenan Efeoğlu katılmadı. Toplantıya katılımın fazla olmasından mutluluk duyduğunu söyleyen Başkan Mandalı, “Biz her ay bu toplantıyı yapıyoruz fakat halkımızdan 3 ya da 4 kişi katılım gösteriyordu. Keşke bütün toplantılara katılım böyle olsa” dedi. Saygı duruşunda bulunulması ile başlayan toplantının ilk gündem maddesinde belediyede tam zamanlı sözleşmeli olarak çalışan kameraman ve mühendis ile belediyede kısmi zamanlı sözleşmeli çalışan avukatın aylık çalışma ücretlerinin belirlenmesi konusu görüşüldü. Meclis üyeleri, ücretlerin üst tavan ücret esas alınarak belirlenmesini oybirliği ile kabul etti. Toplantının bir sonraki maddesinde ise dilekçelerin görüşülmesine geçildi. Meclise sunulan 5 adet dilekçe görüşülmek üzere ilgili komisyonlara havale edildi. 
ÜYE SAYILARI EŞİTLENDİ
Zabıta Müdürlüğü tarafından meclise sunulan Kapaklı Belediyesi Yasaklar Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin kabul edilmesine yönelik komisyon raporu meclis tarafından oybirliği ile kabul edildiği toplantının bir sonraki gündem amddesinde Kapaklı Belediye Meclisi Denetim Komisyonu’nun oluşturulmasına geçildi. Kendisi ile birlikte diğer DSP’li meclis üyelerinin de CHP’ye geçtiğini anımsatan Başkan İrfan Mandalı, “CHP’nin üye sayısı 8, AK Parti’nin üye sayısı 8’dir. Meclis üyesi sayısında eşitlik olduğu için her iki partiden de 2’şer meclis üyesi Denetim Komisyonu’na seçilmelidir” dedi.  
DENETİM KOMİSYONU OLUŞTURULDU
Denetim Komisyonu Seçimi’nde belediye başkanının meclis üyesi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden AK Partili Meclis Üyesi Ali Doğuş, “Mevcut durumda AK Parti meclis üye sayısı 8, CHP meclis üye sayısı 7’dir. Denetim Komisyonu üyelerinin 3’ü AK Partili, 2’si ise CHP’li olmalıdır. Aksi bir halde tutanaklara şerh düşülmesini istiyorum” dedi. Belediye başkanının da meclis üyesi sayıldığı toplantıda 4 kişiden oluşturulan Denetim Komisyonu’na AK Parti’den Ali Doğuş ve Osman Aşık, CHP’den ise Ahmet Yörük ve Ayhan Arslan seçildi.   
ADA BÜYÜKLÜĞÜ 3 BİN METREKARENİN ALTINA DÜŞEMEZ
Gündemin 8’inci maddesinde ise bir önceki toplantıda İmar Komisyonu’na havale edilen Revizyon İmar Planı konusu görüşüldü. Kapaklı Belediyesi tarafından yapılan ihale ile Ankara İmar Ltd.Şti. firmasına hazırlatılan Revizyon İmar Planı’na göre: “Ada bazında yapılaşma yapılabilmesi için, ada büyüklüğünün 3 bin metrekare olarak belirlenerek, bir adanın bölünmesi durumunda da hiçbir sebeple kalan adaların büyüklüğünün 3 bin metrekarenin altına düşmeyerek, ada bölünmesinde yapılacak yolun en az 8 metre olarak tertiplenip kamuya bedelsiz terk edilecek. Ada bazında yapılaşma yapılması durumunda mevcut emsala yüzde 20 ilave yapılarak Hmax: 30,50 olacak şekilde uygulama yapılacak.”  
3’ÜNCÜ MADDE DEĞİŞTİRİLDİ
Meclis, Revizyon İmar Planı’nın 3’üncü maddesi üzerinde uzun süre tartıştı. Tartışmalar sonucu, hazırlanan Revizyon İmar Planı’nın, “15 metre ve üstü caddeye cepheli parsellerde yoldan 5 metre çekilerek, kitle olarak yapılıp, konutlarda imar planındaki çekme mesafelerinin uygulamaya belediye yetkilidir” maddesi, “15 metre ve üzeri caddelere, yol cephesinden 5 metre çekilerek, arka bahçesinden 3194 sayılı imar yönetmeliği ve planlarına göre çekme yapılarını sadece zemin katını yan parsel komşularla birleştirerek, yukarıdaki konut ve ticari katlarda yüzde 40 mevzuatına uygun yapılacaktır” şeklinde değiştirildi. 
NEDEN 5 YILDIR YAPILMADI
Revizyon İmar Planı’nın 3’üncü maddesinin görüşülmesi esnasında gündem maddesinin nasıl değiştirilmesi gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulunan AK Partili Meclis Üyesi Hasan Acar, “Kapaklı’nın nüfusu hızla büyüyor. Kişilere özel plan değişikiliği yapmak yerine herkese eşit olacak bir Revizyon İmar Planı’na imza atmalıyız” dedi. AK Partili Meclis Üyesi Ali Doğuş ise Revizyon İmar Planı’nın neden 5 yıldır yapılmadığını ve son 3 aya sıkıştırılmaya çalışıldığını sordu.  
MİNİMUM PARSEL ALANI 400 METREKAREDEN KÜÇÜK OLAMAZ
Revizyon İmar Planı’ndan yer alan diğer önemli hususlardan bazıları ise şunlar: “Ön ve arka bahçe mesafesi verilmemiş yapı adalarında mevzuatına göre oluşmuş teşekkül esas alınarak, çekme mesafelerini yüzde 40 olacak şekilde belirtmeye belediye yetkilidir. İmar uygulamasıyla oluşacak yeni parsellerin minimum parsel alanı 400 metrekareden küçük olamaz. Ön bahçeler hariç diğer bahçe mesafelerine 6 metre derinlik 3 metre genişlik ve 2,40 metre yüksekliği geçmeyen, kendi parseli içinde kalacak şekilde otopark, depo, kömürlük ve müştemilat yapılabilir. Yapılacak olan bu tesisler ruhsata tabi değildir. Planda çekme mesafeleri belirlenmiş köşe başı parsellerde, çekme mesafelerine göre taban alanı yüzde 35’in altına düşen parselleerde komşu çekme mesafewlerine, taban alanı yüzde 40’ı çekmeyecek şekilde 2 metreye kadar düşürmeye belediye yetkilidir.” 
REVİZYON İMAR PLANI TEKİRDAĞ’A ONAYA GÖNDERİLDİ
Ankara İmar Ltd.Şti. tarafından hazırlanan Kapaklı Belediyesi Revizyon İmar Planı, mecliste görüşülüp son şeklinin verilmesinin ardından onaylanmak üzere ybirliği ile Tekirdağ Belediyesi’ne onaya gönderildi. Revizyon İmar Planı, burada onaylanmasının ardından tekrar Kapaklı Belediye Meclisi’ne gelecek. Kapaklı mBelediye Meclisi’nin de onaylamasının ardından askıya çıkılacak. Toplantının son gündem mddesinde ise İmar Planı ile ilgili dilekçelerin görüşülmesine geçildi. Dilkekçelerin hepsi görüşülmek üzere oybirliği ile İmar Komisyonu’na havale edildi.
Haber / Ahmet KARDEŞ