Keşan TSO üyelerini uyardı

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Hukuk Departmanı Kredi Kartlarındaki Kısıtlamalar ve Krediler ile ilgili üyelerini uyardı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve nakit çekimlerinde taksit sayÄ

GÜNDEM 5.01.2014 12:38:00 0
Keşan TSO üyelerini uyardı
 9 AYI GEÇEMEYECEK
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikle, kredi kartıyla yapılan mal ve hizmet alımı ile nakit çekiminin taksitlendirme süresi 9 ayla sınırlandırıldığını belirten Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Hukuk Danışmanı Av. Aylin Arıkan, “Mobilya, beyaz eşya, tatil, araç kiralama dahil olmak üzere hiçbir mal ve hizmet alımında taksit süresi 9 ayı geçemeyecek. Ayrıca kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulanmayacak. Bilgisayar ve cep telefonu gibi tüm elektronik eşyalara bundan böyle taksit yapılamayacak. Bu değişiklikler 1 Şubat 2014 itibariyle yürürlüğe girecek” dedi.
 
TEMİNAT KONUT DEÐERİNİN YÜZDE 75’İNİ AŞMAYACAK
BDDK’nın banka kredileriyle ilgili düzenlemesi de resmi gazetede yayımlandı. Arıkan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun kredilere ilişkinde bir sınırlandırmaya gittiğini belirterek, “Yönetmelik, Konut, Taşıt ve Tüketici Kredilerine İlişkin sınırlamalar getirdi. Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik gereğince, artık konut kredileri ile diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler hariç, tüketici kredilerinin vadesi 36 ay ile sınırlandırıldı. Taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi de 48 ayı geçmeyecek. Konut kredilerinde teminat, konut değerinin yüzde 75’ni aşmayacak” açıklamalarında bulundu.
 
DEÐİŞİKLİKLER 1 ŞUBAT 2014’TE YÜRÜRLÜÐE GİRECEK
Taşıt kredilerinde çekilecek tutarın, taşıtın fatura bedeli 50 bin TL’nin altındaysa yüzde 75’ten çok olamayacağını ifade eden Arıkan, “Taşıtın fatura bedeli 50 bin ise çekilebilecek kredi fatura bedelinin yüzde 70’i, aracın fatura bedeli 50 binden çoksa, çekilebilir kredi, fatura bedelinin yüzde 50’si kadar olacak. İkinci el binek araçlarda taşıtın değeri tespit edilirken kasko değeri baz alınacak. Kredilerle ilgili değişiklikler 1 Şubat 2014 itibariyle yürürlüğe girecek” ifadelerini kullandı.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ