Kotan, “Çalışmadan sigorta yapılamaz”

Tekirdağ Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mahmut Kotan yaptığı açıklamada 2013’te SGK denetmenleri tarafındna yapılan denetimler sonucunda bin 63 sahte sigortalı tespit edildiğini söyledi.

GÜNDEM 2.01.2014 15:32:00 0
Kotan, “Çalışmadan sigorta yapılamaz”
 KÖKÜ SELÇUKLU DÖNEMİNE DAYANIYOR
Tekirdağ SGK İl Müdürlüğü'nün, 2013 yılı başından itibaren köy ziyaretleri programı kapsamında 189'uncu köy ziyareti, Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mahmut Kotan tarafından, Malkara’ya bağlı Ahievren Köyü’ne yapıldı. Ahievrenlilerle bir araya gelen Kotan, Sosyal Güvenlik Reformu, tarımsal sigortalılık, kurumsal uygulamalar hakkında bilgi verdi ve köy halkı ile sohbet etti. Mahmut Kotan, Ahilik isminin, Selçuklu Devleti döneminden bugüne kadar varlığını sürdüren bir sivil dayanışma anlayışından geldiğini belirtti.
KÖYÜNÜZÜN İSMİ ÇOK ANLAMLI
Bugünkü sosyal güvenliğin temelini Ahilik sisteminin oluşturduğunu söyleyen SGK İl Müdürü Mahmut Kotan, “'Ahilik, Selçuklu döneminde meslek örgütlerinin dayanışma içerisinde birbirine yardım etme adına oluşturulmuş sivil bir dayanışma birimidir. Bizim mayamızda kültürümüzde birlik ve dayanışma kendi çevrelerinde ihtiyacı olan kimselerin sahiplenme duygusu temel bir olgudur. Bu bağlamda köyünüzün isminin çok anlamlı” diye konuştu.
 
HERHANGİ BİR BELGE ALMAYACAÐIZ
Tarımsal kesintiler ile ilgili Ahievrenlileri bilgilendiren Kotan, “Önceki dönemlerde tevkifat dediğimiz, sizin satmış olduğunuz ürün bedellerinden kesinti söz konusu. Bu işlemler şimdiye kadar ürün bedeli üzerinden yüzde 1 olarak 2013 sonunda kadar kesilmekteydi. Tevkifatçı firmanın size kesmiş olduğu belge üzerinden gönderiliyor ve biz o belgeler üzerinden sizin bağkur, sigorta veya herhangi bir sosyal güvenlik borcunuz varsa ondan mahsup ediyorduk. Bundan sonra herhangi bir belge almayacağız. Artık banka üzerinden kesintiler yapılacak” dedi.
BANKA ÜZERİNDEN ÜRÜN TEVKİFATINI GERÇEKLEŞTİRECEÐİZ
Manuel olarak makbuz kesilmesine ve kuruma gönderilmesi uygulamasına son verdiklerini belirten Kotan, “Bu uygulamayı tevkifatçı firmalara bildirmenizde fayda var. 2014 yılından itibaren banka üzerinden ürün tevkifatını gerçekleştireceğiz. Bunu zorunlu hale getiriyoruz. Elden getirenlere de cezai işlem uygulanabilir. Son 3 aydır hem elden hem de banka üzerinden kabul ediliyordu. Emekli olanlar muaftır. Emekli olmayıp ta tarım tevkifatına istinaden kesinti yapılanların ürün bedelleri üzerinden banka kanalı ile yüzde 2 olarak tevkifat kesintisinin yapılması banka üzerinden gönderilmesi gerekiyor” açıklamalarında bulundu.
TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİMİN HAKKI VAR
SGK’nın köylerde tarımsal faaliyetlerde uğraşanlara EK-5 uygulaması getirdiğini anlatan Kotan, ''Tarım SSK olarak eski adıyla ifade edebileceğimiz bir uygulamada bir hizmet akdi ile bir tarımsal faaliyet yürütüyorsanız, 30 gün hizmete karşılık 20 gün prim ödüyor kurum. 20 gün karşılığı para alınıyor. Ama 30 gün hizmet görüyor. Normal zorunlu bağ-kurluların tabi olduğu sistemden 10 gün avantaj sağlamış oluyor’’ dedi. Çalışılmadan sigorta yapılmayacağının bilinmesi gerektiğinin altını çizen Kotan,  ''2013 yılında denetmenlerimiz vasıtasıyla sahte iş yeri dediğimiz iş yerlerinde yaptığımız denetimler sonucunda bin 63 tane sahte sigortalı tespit ettik. Bu bin kişinin içinde emekli olanlarda var. Bir iş yerinde çalışıyormuş gibi gözüküp de sigortaya sadece bildirimini yapıp ama herhangi bir prim ödemenden ya da herhangi bir emek harcamadan bir yerde çalışmadan emekli edilmesi söz konusu değil. Bu tarz ortada bir iş yeri ve çalışan yoksa cezaiyi işlem uygulanır. Emekli olduğu tarihte bildirimlerin sahte olduğu bilinemez. Sonradan yaptığımız denetimlerde çalışılmadığı halde bildirim yapılan denetimler sonucunda tespit edilir. Tespit ettiğimiz gün itibariyle de şartlar oluşmamışsa emekliliği iptal edilir. Burada tüyü bitmemiş yetimin hakkı var'' dedi.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ