Maliye, indirimlerin önüne geçti

Maliye Bakanlığı, sigara şirketlerinin 'fiyat indirimi' oyununu bugün Resmi Gazete'de yayımlanan yeni vergi düzenlemesiyle bozdu. Sigara şirketleri pazardan daha fazla pay kapma yarışına girerek, Kasım ayında fiyatla

GÜNDEM 1.01.2014 20:58:00 0
Maliye, indirimlerin önüne geçti
 Sigarada paket başına alınan maktu vergi miktarının artırılmasıyla beraber, en düşük sigaranın fiyatı 5 TL’den 6 TL’ye yükselecek.

SİGARADAKİ VERGİ YÜKÜ ARTACAK
Sigara fiyatlarındaki bu indirim vergi gelirlerinde düşüşe neden oldu. Hal böyle olunca sigara şirketlerin bu hamlesine karşın Maliye Bakanlığı'nın önerisiyle bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, sigarada paket başına alınan maktu vergi miktarı, 4 kuruşluk zamla 9 kuruştan 13 kuruşa yükseltildi. Asgari maktu vergi ise paket başına 3.22 TL’den 3.75 TL’ye yükseldi. Bugünkü kararla birlikte sigaralar üzerindeki vergi yükünün artacağına dikkat çeken yetkililer, piyasada 6 TL’nin altında sigara kalmayacağının altını çizdi. Kasım 2013’te 6 ila 6.75 TL’den satılan sigaraların fiyatının 5 ila 5.5 TL’ye indiğini anımsatan yetkililer, Maliye'nin bugünkü kararla bu indirimlerin önüne geçmiş olduğunu ifade etti.
 
10 TL’LİK SİGARANIN FİYATININ 10.5 TL’YE ÇIKMASI BEKLENİYOR
Maliye Bakanlığı tarafından alınan kararla yüksek gruptaki sigaralarda da fiyatların yaklaşık 50 kuruş artacağını ifade eden yetkililer, "Paket başına alınan maktu vergideki 4 kuruşluk artışın fiyata yansıması 40 kuruş civarında oluyor. Ancak bayi payı ile birlikte bunun 50 kuruş olarak yansıması beklenir. Tabii üst grupta şirketler bu artışı kendileri üstlenmek isterse fiyatına yansıtmaz ya da daha az yansıtabilirler" açıklamalarında bulundu. Yeni artışla birlikte 10 TL’lik sigaranın fiyatının 10.5 TL’ye çıkması tahmin ediliyor.
 
Haber / Kübra ÖZAYDIN