“Risk almıyorsak neden yaşıyoruz ?”

Kapaklı Belediyesi Olağanüstü Meclis Toplantısı Belediye Başkanı İrfan Mandalı Başkanlığı’nda dün saat 14.00’da gerçekleştirildi.

GÜNDEM 27.12.2013 21:45:00 0
 “Risk almıyorsak neden yaşıyoruz ?”
3 ALTERNATİF SUNULDU
 
Tüm meclis üyelerinin hazır bulunduğu toplantı, saygı duruşunda bulunulması ile başladı. Toplantıda yalnızca “24.01.2012 tarihinde 2011/183345 kayıt nosu ile ihalesi yapılmış olan, ilave revizyon uygulama imar planı ve nazım imar planları sayısal ortamda sunulduğundan 3194 Sayılı İmar Kanununun 8. maddesine göre revizyon uygulama ve nazım imar planlarının onaylanması” konusu görüşüldü. Konuyla ilgili konuşan Başkan İrfan Mandalı, “Geçtiğimiz günlerde gayri resmi olarak toplandık. Belediye meclis ve komisyon üyeleri görüşlerini belirtti. Firmadan üç tane alternatif sunmalarını istedik. Ona göre alternatifi kabul ederler ya da red ederler dedik. Görüş doğrultusunda konuları değerlendirdik. Konut adalarında mevcut parsellerin kendi içerisinden yol verilmesi ve ada bazında yapılaşması durumunda yüzde 25 emsal artırımına gidilecektir. Buna göre ada bazlı yapılaşmaya gidilmesi için birinci alternatif yapı yoğununun 1.20 olduğu yerlerde emsal 1.50,  1.40 olduğu yerlerde emsal 1.75, 1.60 olduğu yerlerde emsal 2 olarak uygulanır. Tadilatta oluşan yeni ada için kamuya terk edilen yol plana işlenmek koşulu ile en az 7 metre olmak zorundadır. Ayrıca ayrılan adanın kalan bölümü bin 500 metrekarenin altında olmayacaktır” dedi. Yüklenici firmanın sunduğu diğer iki alternatiften de bahseden Mandalı, “İkinci alternatifte ‘ayrılan adanın kalan bölümü 3 bin metrekarenin altında olmayacaktır’; üçüncü alternatif ise ‘ayrılan adanın kalan bölümü 5 bin metrekarenin altında olmayacaktır’ ifadeleri yer aldı” dedi.
 
DETAYLI BİR ŞEKİLDE İNCELENMESİ GEREKİYOR
 
Projenin herkes için ciddi bir konu olduğunu söyleyen AK Partili Belediye Meclis Üyesi Ali Doğuş, “Bu plan Kapaklı’nın 25-30 yıllık planıdır. Geçen hafta bize yapılan bilgilendirmede revizyonları tam olarak göremedik. Alternatiflerin hepsinde emsal yükseltiliyor. Emsalin yükseldiğinde adaların karşılanıp karşılanmayacağı, yeşil alan, park, yol durumlarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekiyor. Bu konunun İmar Komisyonu ve plancılar tarafından 5-6 gün yoğun bir şekilde haritanın tamamında yapılan değişikliklerin neye mal olacağını bire bir görerek değerlendirilmesini istiyorum. Beş gün görüşüldükten sonra konunun değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu planın kesinlikle revizyonun yapılmasını ve bitirilmesi gerektiğini düşünmekteyim. Plan üzerinde değişikliğin neye mal olduğunu görsünler bize de görüş olarak bildirsinler” dedi.
 
“BU İŞİ YAPMA TARAFTARIYIZ”
 
Projenin Kapaklının kaderi olduğunu ifade eden AK Partili Meclis Üyesi Hasan Acar ise “Kapaklı haritalarını açtığımızda daha önce yaptığımız revizyon imar planlarında emsal 0,50’den 3.50’ye kadar olan yerlerimiz bulunmaktadır. Aynı adada 4-5 kat imar uygulaması Kapaklı’nın sancısıdır. Bir buçuk yıldır bu konunun üzerinde çalışılıyor. Revizyon planları hazırlanmadığı için geçen günlerde meclise geldi. Yetkililer ‘ben yaptım oldu’ dercesine sinevizyonda gösterip toplantıdan ayrıldılar. Neyi nasıl yaptıklarını anlamadık. Bu tamiratı yaparken, geriye sıkıntılı bir yer bırakmamak gerekiyor. Biz Kapaklı’nın ne gecekondulaşmasını ne de betonlaşmasını istiyoruz.  O arkadaşların acele şekilde değil, bir hafta kalarak ada ada, sokak sokak çalışarak bizlerle birlikte karar vermesi gerekiyor. Onun için plancı arkadaşların tekrar gelip bu işi dengeli bir şekilde yapmalıdır. Konunun tekrar görüşülmesini istiyorum” dedi.
 
“GECEKONDULAŞMIŞ KAPAKLI İSTEMİYORUZ”
 
Kendilerinin bu sistemde yoğunluk olmamasını talep ettiklerini ifade eden Acar, “Bu proje yataydan dikeye geçsin. Fazla bir yoğunluk olmasın. Hepsini aynı emsalde tutalım. Birlikte çalışalım. Kapaklı’nın her yerinde 1.20 iken hiçbiryerde arabaları park edecek alan yok. Güzel bir Kapaklı inşa edelim ve yeşil alan, otopark, havuz gibi alanlar kendi adalarının içinde olsun. Siz kendi yaptıklarınızı anlatıyorsunuz. Kapaklı’nın haritasını açıp bakın. Aynı cadde üzerinde 3, 4, 5 katlı binalar var. Bunları tartışalım. Gecekondulaşmış bir Kapaklı istemiyoruz. Üç katlı binanın gecekondudan farkı yoktur. Bunun ihalesini yapıp gideceksiniz. Bizim Kapaklı’da çocuklarımız yaşayacak” dedi.
 
 “KALİTEYİ ARTIRMAK İSTİYORUZ”
 
Şehir Planlayıcısı Ali Aras da konunun kentsel dönüşümde olduğu gibi olmadığını belirterek, “Bu ada bazlı yapılaşmadır. Bir kişi dahi istemezse yapılmaz. Ada bazlı yapılaşmalarda herkesin rızası ve onayı gerekir. Bu projenin amacı kenti bina yoğunluğundan kurtarmaktır. Bir adada 25 bina yapmak yerine üç blokla çözebilirsiniz. İçinde otoparkı, yeşil alanı, sosyal donatısını verirsiniz. Bununla birlikte yaşam kalitesini yükseltmiş olursunuz. Ana mantığımız ada bazı yapılırsa yüzde 25 mevcut emsali artırılacak. Kapaklı 2030 yılında planlamamızda 280 bin kişiyi istihdam edecek. Sizlere üç alternatif sunduk. Yüzde 25 yüksek gelirse yüzde 10’a çekeriz. Bizim temel amacımız insanları mecburiyete yöneltmek değil, kaliteyi artırmaktır” dedi.
 
KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ
 
“Dikey istiyorsanız, bir hafta çalışarak karar veriniz” diyen Mandalı, “Komisyondaki arkadaşları geçtiğimiz günlerde görüş bildirmeleri için çağırdık. Seçim atmosferinde oldukları için bireyselleştiler. Onlara da saygı duyuyorum. Komisyondaki arkadaşlar çalışsınlar, diğer meclis üyeleri de gelerek yapılanları görsünler. On günlük süreçte çalıştıktan sonra önümüzdeki hafta 8 Ocak Salı günü meclisi yaparız. Bu işin arkasında başka düşünceler var. Öküz altında buzağı aramayınız. Buradaki arkadaşlar çalışsınlar, yetiştiremiyorsalar ise gündeme almayıp konuyu bitiririz. Bir sonraki meclis toplantısında görüşürsünüz. Red ya da kabul verirsiniz. Artık gündemden düşsün. Hayatımız risk, risk almıyorsak neden yaşıyoruz” dedi. İlgili gündem maddesinin ilk komisyonda görüşülmek üzere imar komisyonuna havale edilmesi oy birliği ile kabul edildi.
 
Haber / Kübra ÖZAYDIN