Hacıoğlu, “Sihirli değneğimiz yok”

Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu Edirne'nin tarihi evlerini sosyal hayata kazandıracaklarını ifade ederek, 'Tarihi evleri ve konakları inşallah sosyal hayatın hizmetine sunacağız' dedi.

GÜNDEM 26.12.2013 11:24:00 0
 Hacıoğlu, “Sihirli değneğimiz yok”
ÇALIŞMALARIN GÜZEL ÖRNEKLERİ VAR
 
Edirne'nin tarihi evlerini, konaklarını inşallah sosyal hayatın hizmetine sunacaklarını belirten Hacıoğlu, bununla ilgili olarak çalışmaların başladığını ifade etti. Hacıoğlu bu sürecin uzun vadede yapılacağına değinerek, "Elimizde sihirli değnek yok. Uzun soluklu bir çalışma olacak, bilindiği gibi öyle kolay bir iş değil. Türkiye'de bu gibi çalışmaların güzel örnekleri var. Kırklareli'de, Eskişehir'de benzer çalışmalar yapılmış, bu çalışmaları inceleyerek şehrimizde uygulanması için örnek alacağız" dedi.
 
 
3 TÜRLÜ RUHA İHTİYACIMIZ VAR
 
Kırkpınar'ı halk gözüyle değerlendiren Hacıoğlu, "Kırkpınar bizim etki alanımız değil, Belediyemizin kontrolünde, Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile bağlantılı, kültür ve turizm boyutuyla ilgisi yok. Ancak Kırkpınar'ın çok büyük bir kültür ve ruh olduğunu söyleyebilirim. Ben cazgır sesleri ve pehlivanların meydanda yiğitçe güreşleriyle büyüdüm. Ben her yerde şunu söylerim, bizim 3 türlü ruha ihtiyacımız var. Birincisi, 250 bin kişinin şehit olduğu Çanakkale ruhu, ikincisi 90 bin askerimizin Türk milleti uğruna, var olma uğruna donarak şehit olduğu Sarıkamış ruhu, üçüncüsü de Kırkpınar ruhu. Kırkpınar öyle bir ruhtur ki, kardeşlik vardır, dayanışma, cesaret, kişilik bulma, kendine inanma vardır. Kırkpınar öyle büyük bir ruhtur ki, sadece belediyeye bırakılmayacak kadar büyük bir ruhtur” diye konuştu.
 
EL ÖPME GELENEÐİ SADECE TÜRK MİLLETİNDEDİR
 
Yağlı güreşlerde pehlivanların birbirine sarılmaları, birbirlerine selam vermeleri ve birbirlerini yoklamalarındaki her bir harekette bir saygı olduğunu söyleyen Hacıoğlu, “Her biri bir yürek ifadesidir, insanlık gösteridir. Sadece bu ruhun bizim çocuklarımıza iyi anlatılsa ve gösterilse, Türkiye'nin geleceği daha emin ellerde olacaktır. Rakibe saygı var, güreş başlarken ve biterken her iki güreşçi birbirini tebrik ediyor. Dünyada hangi sporda yaşı küçük sporcu büyük olanın elini öpüyor? Bunun benzeri bir spor örneği, bir spor dalı yok. kendi ustasıyla bile güreşebilir bir pehlivan ama yense bile büyüğünün yada ustasının elini öpüyor. Dünyada el öpme geleneği sadece Türk milletindedir. Ama sporda el öpme geleneği sadece Kırkpınar'da yağlı güreşlerdedir. Bu ruhu çocuklarımıza anlatabilmemiz lazım. Biz öğrendiklerimizi davranış haline dönüştüremiyoruz. Yere tükürmek ya da yere çöp atmanın kötü bir davranış olduğunu herkes biliyor ama uygulamıyor" ifadelerini kullandı.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ