Karaman, “Amacımız koordinasyonu sağlamak”

Kırklareli Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıda konuşan Karaman, kalkınma ajanslarının yapmış olduğu çalışmaları önemsediklerini söyledi.

GÜNDEM 24.12.2013 20:48:00 0
 Karaman, “Amacımız koordinasyonu sağlamak”
3 TEMEL NOKTA ORTAYA ÇIKIYOR
 
Kalkınma kurullarının danışma niteliğinde ajansın bir organı olduğunu ifade eden Karaman, "Birçok konu eski dönemlerde devletten bekleniyordu. Kalkınma devlet politikalarıyla ya da devletin direkt olarak o işe girmesiyle olabileceği yönünde bir algı vardı. Artık bu bakış açısı dünyada kırılıyor. Kalkınma olgusu günümüzde değişik bir form geçirdi. Artık kalkınma denince 3 temel nokta ortaya çıkıyor. Bu ön plana çıkan noktalardan bir tanesi iş birliğidir. İş birliğinin geliştirilmesi farklı adlarda artık hep karşımıza çıkar oldu. İkinci bir konu ise yerelleşmedir. Yerelleşme artık merkezi idareden ziyade yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve yereli fikirleri dikkate alınarak kalkınmanın yerelde başlatılmasıdır. Üçünce temel nokta ise sürdürülebilirlik kavramıdır" dedi.
 
SAYGIYI DA BERABERİNDE GETİRMEMİZ GEREKİYOR
 
Şimdiye kadarki süreçte birçok ülkede birlik kavramının ihmal edildiğini söyleyen Karaman, “Kalkınma sadece ekonomik boyuta indirgenmiş olarak düşünüldü. Ekonomik olarak gelişmek kalkınma olarak nitelendirildi. Aslında ekonomik gelişmeyle birlikte insanların ve toplum gelişimi, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması da önemli konulardır. Dolayısıyla ekonomik olarak kalkınırken, yanında bu tür insani kalkınmayı da ve çevresel değerlere saygıyı da beraberinde getirmemiz gerekiyor" dedi.
 
KALKINMA KURULU ÇALIŞMALARINI ÖNEMSİYORUZ
 
Ajansların yeni kalkınma modelleri konusunda öncü bir kuruluşlar olduğunu anlatan Karaman, “İş birliğini geliştirmek, koordinasyonu sağlamak, kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak, yerellerin görüşlerini almak ve bu görüşleri raporlayarak merkezi idareye iletmek şeklinde birçok fonksiyonu yürütmek şeklinde kuruldu. Kalkınma Kurulu çalışmalarını önemsiyoruz. Umuyoruz ki bundan sonraki dönemlerde kalkınma kurulunu daha etkin hale getirir ve bölgemizi daha ileriye götürebiliriz" ifadelerini kullandı.
 
AJANSIMIZ ÇALIŞMALARINI HIZ KESMEDEN SÜRDÜRÜYOR
 
Kalkınma Kurulu Başkanı Turhan Altıntel de, 2014 ve 2023 bölge planının hazırlıklarının yapıldığını belirtti. Hazırlanan plan ile Trakya Bölgesi'nin 10 yıllık yatırımlarına yön verilmesinin hedeflendiğini vurgulayan Altıntel, "Ajansımız kurulduğu yıldan bu yana çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Özellikle ajans verdiği mali destekler yönüyle çok önemli bir kurum. 2010 yılından bu güne kadar bölgemizdeki Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'ne 35 milyon lira projelere kaynak sağladı" diye konuştu.
 
Haber / Menşure KARDEŞ