Bakan Yılmaz, “Stratejimizin özünü insan oluşturuyor”

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ATO Congresium'da Ankara Kalkınma Ajansı tarafından üçüncüsü düzenlenen 'Proje Pazarı' etkinliğine katıldı.

GÜNDEM 24.12.2013 17:35:00 0
 Bakan Yılmaz, “Stratejimizin özünü insan oluşturuyor”
AR-GE HARCAMALARIMIZ 0,53'TEN 0,92'YE KADAR YÜKSELDİ
 
Türkiye'nin son 10 yılda ekonomik ve sosyal anlamda çok önemli mesafe kaydettiğini söyleyen Yılmaz, "Ekonomimiz 2002-2012 döneminde ortalama yüzde 5 reel büyüme sağladı. Türkiye, 230 milyar dolarlık bir ekonomiden, bu yıl itibariyle 800 milyar doları aşan bir ekonomik büyüklüğe ulaştı. Kişi başına gelirimiz 3 bin 500 dolardan 10 bin 500 dolara yükseldi. İhracatımız 4 kat arttı" dedi. 10 yıl önce Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının yüzde 0,53 olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Milli gelirimize oranla Ar-Ge harcamalarımız 0,53'ten 0,92'ye kadar yükseldi. Kritik eşik olan yüzde 1'lere yaklaşmış durumdayız. Ar-Ge harcamaları için özel sektörün payının arttığını görüyoruz. 10 sene önce o yaptığımız düşük Ar-Ge içinde özel sektörün payı sadece yüzde 20 4civarındaydı. En son hesaplamalarımızda bu yüzde 45'lere kadar ulaşmış durumda. Dünyada en önemli unsurlardan biri toplam Ar-Ge içinde özel sektör payıdır ve ideal olan rakam da 3'te 2'dir. Önümüzdeki yıllarda inşallah Ar-Ge içerisinde özel sektör payını yüzde 45'lerden 65'lere çıkartırız" diye konuştu.
 
TÜRKİYE'NİN 10’UNCU BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI KABUL EDİLDİ
 
2023'e çok daha kalkınmış bir ülke olarak girmek istediklerini söyleyen Yılmaz, “Bunun için ihracatımızı 500 milyar dolara çıkarmak, milli gelirimiz 2 trilyon dolara ulaştırmak, kişi başına gelirimizi 25 bin dolara yükseltmek istiyoruz. Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 3'lere çıkarmak istiyoruz" dedi. Türkiye'nin 10’uncu Beş Yıllık Kalkınma Planı'nın, TBMM'de kabul edildiğini anımsatan Yılmaz, "10 binden fazla insanımız bu Plana katkıda bulundu. 2023 vizyonumuzun ilk 5 yıllık dilimini daha detaylı hale getirmeye gayret ettik" dedi. Türkiye'nin doğal kaynak zengini bir ülke olmadığını ifade eden Yılmaz, sadece enerjiye geçen yıl ödenen faturanın 60 milyar dolar olduğunu söyledi. Kalkınma stratejilerine değinen Yılmaz, "Daha nitelikli, daha becerikli, daha donanımlı bir insan gücü, öz güveni daha yüksek, daha iyi yardımlaşan, sosyal sermaye ve güven oluşturan, yenilik yapan, yeni fikirler ortaya koyan, bunları hayata geçirebilen bir toplum. Kalkınma stratejimizin özünü bu beşeri sermaye ve insanımız oluşturuyor" ifadelerini kullandı.
 
HERKESİN BİRBİRİNE BENZEDİĞİ BİR YERDE YENİLİK OLACAĞINA İNANMIYORUM
 
Fikir hürriyetinin olduğu, her kesimin fikrini özgürce ifade edebildiği toplumlarda yenilikçiliğin ortaya çıktığını kaydeden Bakan Yılmaz, “Demokrasi sadece siyasi bir Hadise değildir. Bilgiye dayalı bir toplum olacaksak, bilgi temelli bir kalkınma süreci yaşayacaksak, demokrasi, tartışma kültürü, fikir özgürlüğü, bunlar olmazsa olmaz unsurlarımız. Yeniliğin gelişmesi için farklılıklara tahammül eden bir toplum olmamız lazım. Değişik kökenlerden, değişik inançlardan, değişik yaşam tarzlarından insanların aynı ortamı hoşgörü içerisinde paylaşabildiği bir toplumsal kültürel ortam, yenilikçilik için olmazsa olmaz unsurlardan biri. Herkesin birbirine benzediği bir yerde yenilik olacağına inanmıyorum. Herkesin tornadan çıkmış bir yaşam tarzına, bir bakış açısına sahip olduğu bir yerde yeniliği de çok beklememek gerekir. Üniformaları içinde bir toplum düşünün, böyle ortamda ne yenilik ne de yeniliğin bilgiye dönüşümü olur. Yeniliğin farklı kültürel ve sosyal kodlarını hep birlikte sağlamak durumundayız" dedi.
 
Haber / Kübra ÖZAYDIN