Özay, ‘Sessiz Katil’e karşı uyardı

Karaağaç Belediyesi İtfaiye Amiri Durmuş Özay yaptığı açıklamada vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı uyardı.

GÜNDEM 13.12.2013 17:52:00 0
 Özay, ‘Sessiz Katil’e karşı uyardı
TEDBİRLİ OLMALIYIZ
 
Karbonmonoksit gazının doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluştuğuna dikkat çeken Durmuş Özay, “Karbonmonoksit zehirli bir gazdır. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için ‘sessiz katil’ olarak bilinir. Bu sessiz katile karşı tedbirli olmalıyız” dedi.
 
AKCİĞERLER ARACILIĞIYLA KANA GEÇER
 
Karbonmonoksit gazının, solunduktan sonra akciğerler aracılığıyla kana geçtiğini ifade eden Özay, “Kırmızı kan hücrelerinin içerisinde bulunan ve dokulara oksijen taşıyan hemoglobine oksijenden ortalama 200 kat daha hızlı bağlanır. Karbonmonoksitin hemoglobinle birleşmesi sonucu karboksihemoglobin (COHb) oluşur. Vücudumuzda yer alan oksijen azalarak korbonmonoksit ile yer değiştirir. Kan dokulara yeterince oksijen taşıyamaz. Kalp, beyin ve diğer organlarımız çalışamaz hale gelir. Bu da hastalıklara ve en kötüsü ölümlere neden olur” ifadelerini kullandı.
 
SOBA AŞIRI DOLDURULMAMALI
 
Karaağaç Belediyesi İtfaiye Amiri Durmuş Özay, aşırı doldurulan sobanın, duman yolunun daralacağını belirterek, “Soba içerisinde düzensiz ısı oluşur. Baca çekişi zayıflar. Bu nedenle sobanın aşırı doldurulmaması çok önemlidir” dedi. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmaması gerektiğini ifade eden Özay, “Yakıt yavaş yavaş ilave edilmelidir. Yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt atılmamalıdır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Soba borularının birleşmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalıdır. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır” diye konuştu. Bacaların standartlara uygun ve yalıtımlı olmasının hayati önem taşıdığını söyleyen Özay, “Bacalar düzenli olarak temizlenmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için, bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1 m yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır” dedi.
 
YANGINA YOL AÇMAMAK İÇİN ELEKTRİK SİGORTALARI KAPATILMALI
 
Açıklamalarında doğalgaz kullanıcılarını da uyaran Özay, “Bacalar yılda en az bir kez, kış sezonu öncesi temizlettirilmelidir. Bacalı cihaz almadan önce, bacalar, yetki almış denetim firmalar ile test ettirilmeli ve olumlu raporu alınmalıdır. Bacalı cihazlara, yetkili servis çağrılarak bakım yaptırılmalıdır. Cihaz bacalarına, kesinlikle aspiratör bacası bağlatılmamalıdır. Cihazlara, baca sensörü taktırılmalı ve çalışır durumda olmalı kontrol ettirilmelidir. Cama takılan havalandırma kesinlikle kapatılmamalıdır. Evde gaz kaçağı hissedildiğinde, 24 saat hizmet veren ‘’ ALO 187 ‘’ aranarak, yetkili servis gelene kadar, doğalgaz vanaları kapatılmalıdır. Yangına yol açmamak için elektrik sigortaları kapatılmalı ve ortamda telefon kullanılmamamlıdır” dedi.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ