Dibek, “İnsan hakları, kişiyi özü ile yaşatacak kurallardır”

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, 'Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'ni 10 Aralık 1948 günü kabul etmiştir'dedi.

GÜNDEM 10.12.2013 17:18:00 0
 Dibek, “İnsan hakları, kişiyi özü ile yaşatacak kurallardır”
MESAJ YAYIMLADI
 
CHP’li Turgut Dibek Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Üye devletlerin anayasalarında bu bildirinin ön gördüğü haklar büyük ölçüde bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler Örgütü'ne üye ülkeler Türkiye'de bunların içinde olmak üzere, 10 Aralık tarihini içine alan haftayı İnsan Hakları Haftası olarak kutlamaktadırlar. İnsan hakları, kişiyi özü ile yaşatacak kurallardır. Bu kurallar, insanı insan yapan kurallar olarak da tarif edilebilir" açıklamalarında bulundu.
 
İLK ÖNEMLİ ÇALIŞMA FRANSIZ İHTİLALİ ZAMANINDA YAPILDI
 
İnsan haklarının 10 Aralık 1948'de başlamış bir olgu olmadığını dile getiren Dibek, "Dünya kurulalı beri insana, insan haklarına saygı her çağda zamana uygun olarak gösterilmiştir. İnsanların kendi istekleri dışında yaşamak zorunda bırakıldıkları şartlara tarih boyunca rastlanmıştır. Kullara kulluk etmek, köle hayatı yaşamak, işkencelere maruz kalmak bu yaşantıya örnek olarak verilebilir. Bu olguların dayanılmaz olduğu dönemlerde insanlar hoşnutsuzluklarını bir şekilde ortaya koyma zorunluluğu hissettiler. İnsan hakları ile ilgili bir ilk önemli çalışma Fransız İhtilali zamanında yapılmış ve 1789 yılında İnsan Hakları Bildirisi yayımlanmıştır. Bütün bu çalışmalar insanların daha çağdaş yaşama isteğinin birer ürünüdür. Sözde var olması, tam uygulanmasını sağlamamıştır. Yapılan eksik uygulamalar, insanın insana yaptığı eziyetler insan kişiliğini zedeler olmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle tüm hemşerilerimin 10 Aralık İnsan Hakları Gününü kutlar, insan haklarına saygılı uzun bir ömür diliyorum" ifadelerini kullandı.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ