Üniversite bahçesinde tavuk merası

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nin bahçesinde oluşturulan mera tavukların otlak alanı oldu. NKÜ Ziraat Fakültesi Zooteknik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Ersin Şamlı, 'Alternatif farklı üreti

GÜNDEM 9.12.2013 17:21:00 0
 Üniversite bahçesinde tavuk merası
TAVUKLARA YEM VERİLMİYOR
NKÜ farklı bir uygulamaya adım atarak doğal tavuk yetiştirmeye başladı. Ziraat Fakültesi Zooteknik Bölümü'nce yetiştirilen tavuklar kafeslerden kurtarılarak meraya salındı. Sabahtan akşama kadar meraya bırakılan tavuklar yiyecek ihtiyaçlarını da otlardan ve doğal ortamdan sağlıyor. Projeyle Tekirdağ koşullarında doğal ortamda beslenen ve yetişen tavuklardan elde edilecek verimin ortaya çıkarılması hedefleniyor. NKÜ bahçesinde kurduğu merada doğal tavuk yetiştiren NKÜ Ziraat Fakültesi Zooteknik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Ersin Şamlı, tavuklara yem verilmediğini, yiyeceklerini doğal yollardan kendileri sağladıklarını ifade etti.
 
HAYVAN BAŞINA 8 METREKARE YER DÜŞÜYOR
Prof. Dr. H. Ersin Şamlı, "Burası NKÜ uygulama tesislerinden bir tanesi. Üzerinde bulunduğumuz alan tavuk merası. Burası proje kapsamında yapılan bir tesis. Doğala yakın, halk arasında doğal diye tabir edilen üretim şeklinde üretim yapılmakta. Alternatif yetiştirme sistemlerinde sistemlerinden biri uygulanmaktadır. Geleneksel olarak kafese yumurta tavukçuğu daha çok yapılmaktadır. Alternatif farklı üretim tarzı ve hayvanların bazı besin maddelerini kendilerinin otlayarak sağladığı bir proje şeklinde düzenlenmiş bir çalışma yürüyoruz. Burada hayvan başına 8 metrekare yer düşmektedir” dedi.
 
İNSANLARDAN ÇEKİNMİYORLAR
“Tekirdağ’daki çiftçilerimiz bu projeyi örnek almalıdır” diyen Prof. Dr. H. Ersin Şamlı, “Farklı mera kompozisyonları araştırma konularından biri. Aynı zamanda belli bir üretim yapılmaktadır. Belki çiftçilerimiz bu alanı örnek alabilecekler. Öğrencilerimiz ve çiftçiler böyle bir üretim sisteminin var olduğunu uygulamalı bir şekilde göstermiş oluyoruz. Aynı zamanda buranın enerji tüketimi, kaynağında da bir yenilik var. Güneş paneli vasıtası ile aydınlatma ile gerekli olan enerjiyi kendisi üretmektedir. Bu şekilde üretim yapılmaktadır” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. H. Ersin Şamlı, “Tavuklarımızın kümesi sabahları açılıp meraya çıkarılıyor. Havyanlar rahat bir şekilde gezinmekte. Sizde fark ettiniz insanlardan çekinmiyorlar. Oldukça barışıklar, mutlu gözüküyorlar” ifadelerini kullandı.
 
Haber / Menşure KARDEŞ