Yazıcı, “Kapımız esnafa açık”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 'Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'nın tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi. Yazıcı, Şekerbank'ın Şubat 2013'te Gümrük Ve

GÜNDEM 5.12.2013 17:07:00 0
 Yazıcı, “Kapımız esnafa açık”
AHİLİK İLKELERİ BUGÜN HALA YOLUMUZU AYDINLATMAKTADIR
Platform kapsamında, esnafı destekleyen önemli çalışmalara ve işbirliklerine imza atıldığına işaret eden Yazıcı, "Ülke genelinde bir platform oldu ve değer oluşturdu. Platformun bu noktaya gelmesi, Şekerbank yönetiminin ve projede yer alan herkesin, gönüllülük prensibiyle ama profesyonelce çalışmalarının bir sonucudur" dedi. Esnafın halkın sesi, halkın kendisi olduğu değerlendirmesinde bulunan Yazıcı, rekabet gücü ve araçlarının, ülke çapında hatta uluslararası çalışan firmalarla rekabet etmeye müsait olmadığını söyledi. Yazıcı, esnaf için yapılan her çalışmanın doğrudan hanelere ulaşan bereket olduğunu dile getirerek, "Yaptığımız profesyonel işlerde halkın, kamunun faydasına olacak bir unsur varsa o iş bereketlenir, kolaylaşır. Bu çalışmanın başarısı da buradan kaynaklanmaktadır. Her şeyin başı Gönülden Gönüle kurulan köprülerdir, kardeşlik ve sevgi bağlarıdır. Bu bağlar bize mümbit Anadolu coğrafyasının yetiştirdiği büyük alimlerin, fikir adamlarının mirasıdır. Anadolu'nun maddi ve manevi zenginliklerini birlikte harekete geçiren, esnaf, üretici ve tüketici için kalite standartlarını getiren ve böyle bir organizasyonu da dünya tarihinde ilk kez yapan Ahi Evran-ı Veli'dir. Onun koyduğu ahilik ilkeleri bugün hala yolumuzu aydınlatmaktadır" diye konuştu.
 
DÜŞÜNCE AKIMLARINA İHTİYACIMIZ VAR
Ahilik ve esnaflık arasındaki ortak bağlara işaret eden Yazıcı, Anadolu insanının 800 yıldır ahilik geleneğiyle yoğrulduğunu dile getirdi. Amaçlarının ahiliği dünya çapında tanıtmak olduğunun altını çizen Yazıcı, "Sosyal sorumluluk projeleriyle Şekerbank'ın faaliyetleri, ahiliğin özüne, ruhuna uygun çalışmalardır. Esnaf dostu Şekerbank, Ahiliği içselleştirmiş bir kuruluştur. Bu özelliğiyle Şekerbank'a, Ahibank desek yeridir" dedi. Bakan Yazıcı, ahiliğe ve Türkiye'ye en büyük hizmetlerden birini daha Şekerbank ile birlikte yaptıklarının bilgisini vererek, “Bakanlık olarak her yönüyle ahiliği kuşatacak, ahilik müessesesine ilişkin bilinmeyen birçok konuya yer verecek, tekrardan uzak, başvuru kaynağı olacak, değişik coğrafyalarda bu müessesenin yansımalarını ortaya koyacak bir 'Ahilik Ansiklopedisi' hazırlatıyoruz. Alanına vakıf kıymetli hocalarımızla görüştük. Çalışmaya başladılar. İnşallah seneye 27'inci Ahilik Haftasına yetişecek. Şekerbank, 'Ahilik Ansiklopedisi'nin sponsorluğunu üstlenerek, her zaman olduğu gibi maddi ve manevi imkânlarını bu projeye de açtı. Bu ansiklopedi, gelecek nesillere bırakacağımız en güzel kaynak eserlerden biridir. Bugün tarih sahnesinde yeniden büyük ve güçlü devlet olma yolunda ilerlerken, toplumsal yapımızı insan odaklı ilkelerle inşa eden, biçimlendiren düşünce akımlarına ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
 
HER YÜZ KİŞİDEN İKİSİ ESNAF VE SANATKÂRDIR
Türkiye'de 1 milyon 539 bin 674 esnaf ve sanatkara ait 1 milyon 657 bin 398 işletme bulunduğuna dikkati çeken Yazıcı, "Bu bir buçuk milyonu aşan işletmede çalışanlar ve aileleri de dahil edildiğinde esnaf ve sanatkarlarımıza yönelik hizmet ve politikalarımız, yaklaşık 8 milyonluk bir kesimi etkilemektedir" dedi. Yazıcı, esnaf ve sanatkarların yüzde 12'lik kısmını kadınların oluşturduğuna işaret ederek, "Dileğimiz bu sayının daha da artmasıdır, çünkü Anadolu'da kadınlarımız başka hiçbir coğrafyada olmadığı kadar tarihten gelen girişimci bir ruha sahiptir. Ancak girişimci kadınlarımızın en büyük sorunu sermayeye ulaşmaktır. Anadolu'da, hatta İstanbul'da, Ankara'da büyük kentlerimizde dahi pek çok kadın, bankaların kredi desteğinden nasıl faydalanacağını bilmemektedir. Şekerbank'ın bu konuya da hassasiyetle eğileceğinden eminim. Bugün ülkemizde kadınlara 'seçme ve seçilme hakkının' tanınmasının 79'uncu yıldönümü. Bu vesileyle kadınlarımızı hem siyasi hem de iktisadi hayatta daha fazla görmek istediğimizin, bu konudaki kararlılığımızın altını çizmek istiyorum" dedi. İllere göre esnaf, işyeri dağılımında bazı rakamların dikkati çekici olduğunu söyleyen ve bu rakamları paylaşan Yazıcı, esnaf sayısının Türkiye nüfusuna oranının yüzde 2,07 olduğu bilgisini vererek, "Yani her yüz kişiden ikisi esnaf ve sanatkardır" dedi.
 
BİRÇOK TEDBİRİ HAYATA GEÇİRDİK
En fazla esnaf ve sanatkarın olduğu şehirleri İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa olarak sıralayan Yazıcı, "Ama nüfusa oranla en fazla esnaf ve sanatkarın olduğu şehirlerimiz tamamen farklıdır. Bunlar, Muğla, Çanakkale, Burdur, Rize ve Edirne'dir. Demek ki bu şehirlerimizde esnaf yoğunluğu diğerlerine göre fazladır" dedi. Esnaf ve sanatkarların vergiden muaf tutulmasından, kullandığı kredi miktarlarının artırılmasına kadar birçok tedbiri hayata geçirdiklerini anlatan Yazıcı, "Esnafımızın kredi ve finansman şartlarını iyileştirdik. Esnaf ve sanatkarlara 2002 yılında Halk Bankası'ndan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle kullandırılan kredilerin tutarı 154 milyon iken, bu tutar bugün 9,5 milyar lira olmuştur. Kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığı ile kredi kullanan ortak sayısı 280 bine ulaşmıştır. Faiz oranlarını önemli ölçüde iyileştirdik. Esnaf ve sanatkarlarımız lehine vergi mevzuatında da değişiklikler yaptık" diye konuştu.
 
Haber / Gökhan YILMAZ