Fevzipaşalı miniklere ağız sağlığı anlatıldı

Fevzipaşa İlköğretim Okulu Anasınıfı öğrencileri, Diş Hekimi Demet Pandar tarafından diş sağlığı konusunda bilgilendirildi.

GÜNDEM 29.11.2013 18:44:00 0
 Fevzipaşalı miniklere ağız sağlığı anlatıldı
DİŞLER GÜNDE EN AZ 3 KERE FIRÇALANMALI
Dt. Demet Pandar, öğrencilere yaptığı bilgilendirmede şeker, çikolata, asitli içecekler, meyve suyu, tatlı, cips gibi yiyeceklerin dişlerin çürümesine neden olduğunu, dişlerin zararlı maddelerden ancak sık sık fırçalanmakla korunabileceğini ifade etti. Demet Pandar, her yemekten sonra günde en az 3 kere dişlerin fırçalanması gerektiğini belirterek, “Yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalamadan
yatarsanız siz uyurken mikroplar ağzınızda dişlerinizi çürütür” açıklamalarında bulundu.
 
 
 
6 AYDA BİR DOKTOR KONTROLÜNDEN GEÇMELİ
Minik öğrencilere diş fırçalarken dikkat etmeleri gereken konular hakkında da bilgi veren Pandar, “Dişler fırçalanırken ağız ve diş macununun ıslatılmaması gerekir. Dişlerinizi yuvarlak çizecek şekilde fırçalamalısınız” uyarılarında bulundu. Çocukların 6 ayda bir kez doktor kontrolünden geçmesinin önemine vurgu yapan Dr. Demet Pandar, “Erken diş çekimleri sonrasında dişin çekildiği boşluğun yeni diş çıkıncaya kadar korunması amacıyla yer tutma işleminin yapılması çok önemlidir. Yer tutmanın yapılmaması durumunda çekilen diş, her iki taraftaki dişlerce doldurulur. Bu da ileride operasyon gerektirebilir” ifadelerini kullandı.
 
DİŞ ÇÜRÜMELERİNİ MİNİMİZE EDİYOR
Diş çürümelerinin en önemli etkenlerinden birinin de beslenme olduğuna vurgu yapan Dt. Demet Pandar, “Tatlı ve çikolata gibi yiyecekler diş sağlığı üzerinde olumsuz etkiler bırakır. Bu gibi yiyeceklerin az tüketilmesi ve dişlerin sık aralıklarla fırçalanması gerekir. Bir de altı ayda bir kere dişler fmuorlanmalıdır. Bu hekim tarafından yapılan bir işlem olup diş çürümelerini minimize ediyor” diye konuştu.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ