Sedefçi, “Selimiye Camii’nin ihtişamı ortaya çıkacak”

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, 'Selimiye Meydanı'nda insan boyutuyla caminin boyutunu mukayese ederek Selimiye'nin ne kadar ihtişamlı ve büyük olduğunu göstermek istiyoruz' dedi.

GÜNDEM 28.11.2013 19:53:00 0
 Sedefçi, “Selimiye Camii’nin ihtişamı ortaya çıkacak”
Selimiye Meydanı'nı camiye yakışır bir şekilde düzenlemek istediklerini belirten Sedefçi, Kültür ve Turizm Bakanlığı kanalıyla UNESCO'ya gönderilen ve kabul edilen Meydan projesinin, Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından henüz kabul edilmediğini ifade etti.
 
NE KADAR İHTİŞAMLI VE BÜYÜK OLDUÐUNU GÖSTERMEK İSTİYORUZ
Selimiye Meydanı'nın değerli olduğunu ifade eden Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, "Vatikan'a gittiğinizde meydanda fazla yeşil saha olmadığını görürsünüz. Daha çok sert zeminden oluşan bir meydandır. İnsanların boyutunun mukayesesini yaparak ne kadar ihtişamlı olduğunu görürsünüz. Selimiye Meydanı'nda insan boyutuyla caminin boyutunu mukayese ederek eserin ne kadar ihtişamlı ve büyük olduğunu göstermek istiyoruz. Bu proje kuruldan geçerse kolları sıvayıp hemen işe girişeceğiz" dedi.
 
DÜNYA MİRASI LİSTESİ'NE DAHİL EDİLDİ
Sedefçi, her yıl Kadir Gecesi'nde Selimiye Camisi'ni yaklaşık 80 bin kişinin ziyaret ettiğini, meydanın şimdiki halinin bu ziyaretçileri ağırlamak için uygun olmadığını vurguladı. Edirne'nin, kent olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alması gerektiğini ifade eden Sedefçi, "Selimiye Camisi, UNESCO'nun son raporuyla listeye dahil edildi. O dönem Edirne'ye gelen Hintli bir raportör, Edirne'nin, camileri, kapalı çarşıları ve köprüleriyle şehir olarak listeye girmeye aday olabileceğini söyledi. Bizden Edirne'yi korumamızı istediler. Biz de böyle korumaktan yanayız. Kesinlikle o dokuya saygı duyarak, o dokuya katkı yaparak, günümüzdeki işleyişine destek çıkarak, eskiye saygı göstererek onları bozmadan tamamlayıcı unsurlar ilave ederek çözüm üretmemiz gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
 
Haber / Menşure KARDEŞ