Toprağa saygı etkinliği düzenlendi

Malkara Tema Temsilciliği tarafından Erozyon ile Mücadele Haftası etkinlikleri çerçevesinde 'Toprağa Saygı' etkinliği düzenlendi.

GÜNDEM 28.11.2013 19:21:00 0
 Toprağa saygı etkinliği düzenlendi
HAREKETE GEÇME ÇAÐRISINDA BULUNDU
Hükümet Meydanında düzenlenen etkinliğe Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Eğilmez, Belediye Başkan Aday Adayları, öğretmenler, Tema Temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. İstiklal Marşı sonrasında konuşan Tema Vakfı Malkara Temsilcisi Hasan Akçay, Dünya'da dakikada 10 hektar alan arazinin bozguna uğradığını belirterek "Tema Vakfı, her yıl Erozyon ile Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında erozyon ve toprak bozgununun doğal varlıklar üzerindeki olumsuz etkisini hatırlatıyor. Tema Vakfı 11-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen Erozyon ile mücadele haftası kapsamında doğal varlıkların korunmasına yönelik harekete geçme çağrısında bulundu. Erozyonla mücadelenin devlet politikalarındaki gerekliliğinin altını çizdi. Hafta boyunca Tema Vakfı temsilcileri ve gönüllüleri sorumluları tarafından ülke genelinde Toprağa saygı yürüyüşü düzenleyecek. Erozyon ile mücadelede gönüllü faaliyetlerinin önemini vurgulayarak verimli topraklar yaşam veren su ve temiz bir hava için gönüllü olun çağrısı yapılacak. Tema Vakfı, Dünya ve Türkiye'deki toprak bozumu erozyon ve etkilerine yönelik verileri paylaştı. Dünya İzleme Enstitüsü'nün öngörülerine göre anakaralar her yıl 24 milyar ton verimli üst toprak kaybetmektedir" dedi.
 
ARAZİ MİKTARI 1 MİLYON HEKTAR AZALDI
Dakikada 10 hektar alanın arazi bozumuna uğradığına dikkat çeken Akçay, toprak bozumuna etki eden ana etmenlerin başında su ve rüzgâr geldiğini hatırlatarak, "Birleşmiş Milletler çölleşme ile mücadele sözleşmesi verilerine göre dünya genelinde her yıl 1 buçuk milyar insan toprak bozumundan etkilenmektedir. FAO verilerine göre Dünyadaki orman varlığı her yıl ortalama 13 milyon hektar alan azalmaktadır. Türkiye'deki verilere bakıldığında ise, toplam kara yüzeyinin yüzde 86'sı erozyonla karşı karşıyadır. Tarım arazilerinin dörtte üçünde erozyon yaşanmaktadır. Son 20 yılda esasen yeterli olmayan tarım arazisi miktarı 4 milyon hektar yani toplam buğday ekim alanının yarısı kadar azalmıştır. Yalnızca 2010-2011 yılları arasında arazi miktarı 1 milyon hektar azalmıştır” dedi.
 
DOÐAL VARLIKLARIN KORUYUCUSU OLMA HEDEFİ İLE FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR
Doğa koruma mücadelesinde gönüllülük odaklı bir halk hareketi olan Tema Vakfı erozyon ile mücadele haftası 2013 temasının gönüllülük olarak belirlendiğini söyleyen Akçay, “Tema Vakfı temsilcileri ve gönüllü sorumluları düzenleyecekleri Toprağa Saygı yürüyüşünde Tema gönüllüsü olarak çağrıda bulunacaklar. Tema Vakfı 80 ilde 477 bin gönüllüsü ile ülke genelinde doğal varlıkların koruyucusu olma hedefi ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Gelin hep birlikte el ele verelim. Gelecek nesiller için topraklarımıza sahip çıkalım" diye konuştu. Yapılan konuşmanın ardından "Toprağa Saygı" etkinliği kapsamında 14 Kasım caddesi üzerinden Şehitlik Caddesi istikametine yürüyüş yapılarak program son buldu.
 
Haber / Menşure KARDEŞ