Arı yetiştiricileri bilgilendirildi

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Emekli Öğretim Görevlisi ve Tekirdağ Arıcılar Birliği üyesi Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, kışı geçiren arıların bal üretimine hazırlanabilmele

GÜNDEM 19.11.2013 17:37:00 0
 Arı yetiştiricileri bilgilendirildi
BAL ÜRETİMİYLE İLGİLİ BİLGİLER VERDİ
Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, Malkakara Ziraat Odası'nda arıcılıkla ilgili düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, arı bakımı, kışa hazırlanması, ilaçlama, ziraat ilaçlarından korunma ve kaliteli bal üretimiyle ilgili bilgiler verdi. Arının doğal bitki örtüsü üzerindeki etkilerini anlatan Doğaroğlu, arının olmadığı yerde yaşamın ve üremenin mümkün olmadığını belirterek, yeni nesil ilaçların üretimdeki etkinlerini de örneklerle gösterdi.
 
ARI SOYLARININ TÜKENMESİNE NEDEN OLUYOR
Doğaroğlu, kışı geçiren arıların bal üretimine hazırlanabilmeleri için beslenmeye ihtiyaçları olduğunu belirterek, "Bu da kovanlara verilen şerbetle yapılıyor. Bu şerbetlerin temeli şeker ama hangi tür şeker kullanıldığı da önemlidir. Buradaki fruktoz da Mısır nişastasından değil, şeker pancarından elde edilmeli. Çünkü Mısır nişastasından elde edilen fruktoz, arılarda sindirim sistemi sorunlarına ve dolayısıyla arı soylarının tükenmesine neden oluyor" diye konuştu.
 
BAL HİLELİ OLUR
Yemlemenin sadece arıların açlık durumunda, beslenmesi amacıyla ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılması gerektiğini ifade eden Doğaroğlu, beslemenin arının bal üretmeye başlamasından önce de sonlandırılması gerektiğini aksi takdirde yemin kaynağı ne olursa olsun arının ürettiği balın hileli olacağını kaydetti. Konferansa, Tekirdağ Arıcılar Birliği Başkanı Şakir Ada başta olmak üzere diğer davetliler ve arı yetiştiricileri katıldı.
 
Haber / Gökhan YILMAZ