Yurdakul, “Dershaneler eğitim sistemimizin bir parçasıdır”

Kırklareli İş Adamaları Derneği (KİAD) Başkanı Emre Yurdakul, ”Dershaneler ihtiyaçtan doğmuştur ve bu ihtiyaç bitmez. Dershaneleri kapatma girişimi Anayasa teminatı altındaki teşebbüs hürriyeti ile

GÜNDEM 19.11.2013 14:15:00 0
 Yurdakul, “Dershaneler eğitim sistemimizin bir parçasıdır”
KİAD Başkanı Yurdakul, son dönemde gündeme gelen dershanelerin kapatılması konusu ile ilgili açıklama yapmak üzere basın toplantısı düzenledi. 
 
ANAYASAYA AYKIRI
Yurdakul konuşmasında Anayasanın 48. maddesinde “Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir” ifadesini hatırlatarak, ”Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik hukuk devleti ilkesinin altını dolduran hürriyetlerden biri olan teşebbüs hürriyetinin Meclis marifeti ile de olsa gasp edilmesi, kısıtlanması kabul edilemez. Bu açıdan Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershaneleri kapatmak üzere hazırladığı kanun taslağı, Anayasa’nın 48. maddesi ile devletin temel amaç ve görevlerini tanımlayan 5. maddesine aykırıdır. Kanunlar Anayasa’ya aykırılık teşkil edemeyeceğine göre MEB’in gece yarısı girişimini TBMM onaylarsa, hukuk devleti ilkesi ağır yara alacaktır" diye konuştu.
 
BAKKALLAR TEZ ELDEN MARKETE DÖNÜŞSÜN
Dershanelerin daha çok öğrenme ve sınavlara hazırlanma ihtiyacı nedeniyle kurulduğunu ifade eden Yurdakul, "Dershanelerin kapatılması ya da başka bir eğitim kurumuna dönüştürülmesi şeklinde dayatılan bir modeli bugün sessizce kabul edenler, yarın hükümetin “Bakkallar tez elden markete dönüşsün. Yoksa 500 bin TL para cezası keserim” kanununa da ses çıkaramaz. Dershaneler, daha çok öğrenme ve sınavlara hazırlanma ihtiyacı nedeniyle var olmuşlardır. Bu ihtiyaçlar devam ettikçe dershanelerde eğitim öğretim hizmeti vermeye devam edecektir. Dershaneleri sistemdeki sorunların nedeni olarak görmek yanıltıcıdır, dershaneler eğitim sisteminin ihtiyaçlarını karşılayan kurumlar olarak görmek gerek” ifadelerini kullandı.
 
Haber / Gökhan YILMAZ