Türkiye’de 2,5 milyon diyabetli var

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla vatandaşları hastalık hakkında bilinçlendirebilmek adına yazılı açıklamada bulundu.

GÜNDEM 11.11.2013 16:06:00 0
 Türkiye’de 2,5 milyon diyabetli var
DİYABET YAŞAM SÜRESİNİ UZATIR
Halk arasında Şeker Hastalığı olarak da bilinen Diabetes Mellitus, bulaşıcı olmayan hastalıkların salgını olarak görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye´de yaklaşık 2 milyon 500 bin, dünyada ise 150 milyon diyabetli nüfus bulunuyor. Yetkililer, böyle giderse 2025 yılında bu rakamların 2 katına çıkacağını tahmin ediyorlar. Avrupa´da körlük nedenleri arasında 1’inci sırada yer alan hastalık, koroner kalp hastalığından ölümlerin yüzde 75´inin, bacak ampütasyonlarının yüzde 50´sinin ve böbrek hastalığının en önemli sebebi olarak görülüyor. Fakat yetkililer kontrol altında tutulan diyabetin, ortalama yaşam süresini uzatmakta ve yaşam kalitesini artırmakta olduğuna da dikkat çekiyor.
 
2 TİP DİYABET VARDIR
Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki çeşit diyabet bulunduğunu kaydeden yetkililer, “Tip 1’de mutlak insulin eksikliği vardır ve gerçek nedeni bilinmemektedir. Tip 1 diyabet, genetik yatkınlığı olan kişilerde günlük enjeksiyonlarla insülin eksikliğinin telafi edilmesi gereklidir.
Tip 2 diyabet genetik zeminde genellikle obezite ve fiziksel hareketsizliğe bağlı olarak görülmektedir. Tüm dünyada tanı konulan diyabet vakalarının yüzde 90'dan fazlasını Tip 2 diyabet oluşturmaktadır. Hastalığın temelinde genetik olarak yatkın kişilerde yaşam tarzı ile tetiklenen insulin direnci ve zamanla insulin salgısında azalma söz konusudur. Tip 2 diyabet genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar ve yaşlanma ile sıklığı artar.
 
DİYABETİN TEDAVİSİ NEDİR?
Diyabet tedavisi; ilaç tedavisi, tıbbi beslenme tedavisi ve egzersizden oluşmaktadır. Tip 1 diyabet tedavisinde kullanılacak tek ilaç insülindir. Tedavi amacı, kan glukozunu normal düzeylerde tutmak, diyabete bağlı akut ve kronik komplikasyonların oluşumunu önlemek, varsa ilerlemesini durdurmak, normal büyüme ve gelişmeyi sağlamaktır. Tip 2 diyabetlinin tedavisinde olumlu yönde uygulanacak yaşam tarzı değişikliğinin yerini tutacak hiçbir ilaç yoktur. Yaşam tarzı değişikliğinin iki bileşeni olan beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve yeterli fiziksel aktivite bu bireylerde uygulanacak ilk adımdır. Yeterli gelmediği durumlarda hekim kontrolünde oral anti diyabetik ilaçlar ya da insülin takviyesi yapılabilir.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ