Yılsonu enflasyonu yüzde 8’i aşabilir

ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını azaltmaya bu yılın sonunda başlayabileceği konuşulurken, Cumhuriyet Halk Partisi’nin ekonomi raporunda bu süreçte Türkiye ekonomisinde açığa çıkan ö

EKONOMİ 7.11.2013 18:18:00 0
Yılsonu enflasyonu yüzde 8’i aşabilir
 CHP’nin ekonomi raporuna göre, AK Parti’nin ekonomide yıl içinde gösterdiği performans ve geçen yılın verileri, yılsonundaki birçok hedefin tutmayacağını gösteriyor.
 
HEDEF YÜZDE 5 ENFLASYONDU
CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı’nın Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırladığı 76’ncı Ekonomik Görünüm Raporunda Ekim ayı enflasyon verileri, Ağustos ayı Uluslararası Yatırım Pozisyonu verileri ve Eylül ayı Dış Ticaret verileri değerlendirildi. AK Parti’nin yıla yüzde 5 enflasyon hedefiyle başladığının, yıl içinde bunu önce yüzde 6,2’ye, ardından son Orta Vadeli Program’la yüzde 6,8’e yükselttiğinin hatırlatıldığı raporda, “Yılsonunda bunu da tutturamayacakları anlaşılıyor” denildi. Raporda, geçmiş yıllarda son iki ay enflasyonunun ortalamasının yüzde 1,4 olduğu hatırlatılarak bu yıl da son iki ayda enflasyonun bu ortalama civarında gerçekleşmesi durumunda yılsonu enflasyonunun yüzde 8,4 oranında gerçekleşebileceği ifade edildi.
 
ENERJİ ZAMLARININ ERTELENMESİNE RAÐMEN ENFLASYON YÜKSEK
Geçen yıl yapılan enerji zamlarının bu yıl yapılmamasına rağmen Ekim ayında yüzde 1,8’lik yüksek bir enflasyon yaşandığının kaydedildiği raporda, “Bu zamlar ötelenmemiş olsaydı, çok daha yüksek bir enflasyon ile karşılaşacaktık” ifadelerine yer verildi. Enflasyonda son dört ayda gözlenen kararlı artış ve küresel piyasalarda Mayıs sonundan bu yana yaşanan gelişmelerin Merkez Bankası’nın, “Ortodoks olmayan” para politikasını sürdürmesini giderek zorlaştırdığının belirtildiği raporda, “Piyasaların enflasyonla ilgili daha kararlı bir duruş görme ve daha net mesaj alma ihtiyacı artıyor” denildi.
 
AÐUSTOS AYI KISA VADELİ ALACAKLAR TOPLAMI 296 MİLYAR DOLAR
Merkez Bankası’nın enflasyon hedefini sürekli ıskalamasının ve para politikası araçları üzerine Başbakanın ideolojik vesayetinin konmasının açıklanan enflasyon hedeflerini vatandaş ve piyasalar nezdinde daha da güvenilmez hale getirdiği belirtilirken, “Bu da Türkiye’nin kendine benzeyen ekonomilerden negatif ayrışmasına yol açıyor” değerlendirmesinde bulunuldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Ekim ayı ihracat verilerine göre yılın ilk 10 ayındaki ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 azaldığına dikkat çekilen raporda, “Ekim ayında yayımlanan OVP’de açıklanan 153,5 milyar dolarlık yılsonu ihracat hedefinin tutması için geriye kalan son iki ayda ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 9,8 artması gerekiyor” denildi.
 
Haber / Asim YAVUZ