Kanun Tasarısı Taslağı hazır

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı ile meslek odalarına üye kaydında yaşanan ustalık belgesi sorununun çözüleceğini ifade etti.

GÜNDEM 25.10.2013 23:21:00 0
 Kanun Tasarısı Taslağı hazır
 
SON AŞAMAYA GELİNDİ
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Erdem Başak, Türkiye'de 2000’li yılların başından itibaren hızlı bir gelişim seyri izleyen perakende sektöründe AVM, büyük mağaza ve zincir mağaza sayılarının artışıyla bir dönüşüm sürecinin yaşandığını, bu sorunları gidermek, kolay ve güvenli ticaret ortamı sağlamak amacıyla uzun süredir Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlıkları devam eden çalışmaları, "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı" ile son aşamaya geldiğini dile getirdi.
 
TEDARİKÇİ MARKALARIN TANINIRLIĞINI ARTIRACAK
Başak “AVM, büyük mağaza ve zincir mağazaları değil, aynı zamanda esnaf ve sanatkar işletmeleri ile küçük ölçekli ticari işletmeleri de kapsamakta olan yasa ile ilgili Bakanlığımızdan yapılan açıklamaya göre, perakende sektöründe kullanılan AVM, büyük mağaza, zincir mağaza, özel markalı ürün, franchise ve bayi gibi kavramlar ilk kez bir yasada tanımlanarak kavram karmaşasının önüne geçileceği ön görülüyor. Perakende işletmelerce üretici ve tedarikçilerden talep edilen prim ve bedeller kurala bağlanacak, mal talebini doğrudan etkilemeyen haksız prim veya bedel talep edilemeyecek. Üretici ve tedarikçilere yapılacak ödemeler, azami 60 gün içinde gerçekleştirilecek; bu süre üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen gıda, temizlik ve kişisel bakım ürünlerinde 20 günü geçemeyecek. Perakende işletmelerin kendi ad veya markasıyla sattığı ürünlerin ambalajında, üretici ve tedarikçinin markasına bunların tanınırlığını artıracak şekilde yer verilecek” diye konuştu.
 
Haber / Emine LALE