ÇOSB’den 1 milyon 250 bin Euro’luk sistem

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde oluşturulan SCADA sistemi ile ilgili bilgi veren ÇOSB Müdürü Mehmet Özdoğan, “Bin 250 hektarlık Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin 50’si hareketli

GÜNDEM 24.10.2013 17:51:00 0
 ÇOSB’den 1 milyon 250 bin Euro’luk sistem
ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLER 30 GÜN SAKLANABİLECEK
ÇOSB’nin 13 girişinin olduğunu söyleyen Mehmet Özdoğan, sistemin güvenlik açısından da caydırıcı bir özelliği olduğunun altını çizdi. SCADA sisteminin bölgede meydana gelebilecek kaza, yangın gibi olayları anında görebilmeyi de sağlayacağını kaydeden Özdoğan, “Kurduğumuz SCADA Odası’nda bölgemiz izlenecek. Burada hissesilen herhangi olumsuzluk telsizle, devriye gezen ekiplere ve güvenlik güçlerine bildirilecek. Çekilen görüntüler 30 gün saklanabilecek. SCADA Odası’nda her vardiyada bir kişi olmak üzere toplam 3 personel görev yapacak” dedi. 
 
 
AMACIMIZ CAYDIRICILIĞI SAĞLAMAK
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi içinde her yere hâkim olmaya çalıştıklarını kaydeden Mehmet Özdoğan, ilk etapta 50’si hareketli kamera olmak üzere toplam 170 kameranın monte edildiğini söyledi. SCADA sistemi sayesinde bölgenin her alanını görebildiklerini ifade eden Mehmet Özdoğan, “Göremediğimiz kör noktalar olursa onları da sisteme dahil edeceğiz. Sistemin altyapısı buna cevap verebilecek kapasitededir” dedi. Bu sistemi kurmadaki asıl amaçlarının caydırıcılık olduğunu söyleyen Özdoğan, sistemin maliyetinin ise 1 milyon 250 bin euro olduğunu kaydetti.  
 
DAHA ÖNCE DE KAMERALARIMIZ VARDI
ÇOSB’nin SCADA sistemini ülkede kullanan tek OSB olduğuna vurgu yapan ÇOSB Müdürü Mehmet Özdoğan, “Daha önce de kameralarımız vardı. Ama onlarla sadece belirli kavşakları izleyebiliyorduk. Eski sistemimiz radyo frekansı üzerinden çalışıyordu. SCADA sisteminin altyapısı ise fiberoptik kablolarla birbirine entegredir. Eski sistemimiz çok daha lokaldi ” dedi. Talep halinde ilçe emniyet müdürlüğüne de link verebileceklerini ifade eden Özdoğan, “Hırsızlık ve diğer olaylarda ihtiyaç olması ve talep edilmesi halinde görüntüleri de emniyet güçlerimizle paylaşabiliriz” dedi. Sistemin altyapısının 18 ay gibi bir sürede yapıldığını belirten Özdoğan “Sanayicilerimizin güvenliğine hizmet etmek temel amacımız. Her şey sanayicimiz için” ifadelerini kullandı.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ