Yeni yönetmelikle engeller aşılacak

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Kırklareli Şube Başkanı Arif Uzunoğlu, “Engelliler günlük yaşamlarında birçok sorunla karşılaşıyor. Resmi Gazete'de 20 Temmuz'da yayımlanarak yürürlüğe giren

GÜNDEM 19.10.2013 17:29:00 0
 Yeni yönetmelikle engeller aşılacak
KOMİSYON YAKIN ZAMANDA DENETİMLERE BAŞLAYACAK
Yönetmelikle umuma açık her türlü binanın, yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alan, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanlarının ve toplu taşıma hizmetlerinin engellilerin erişilebilirliğine uygun olması için kurum ve kuruluşların gereken tedbirleri almasının hüküm altına alındığını söyleyen Uzunoğlu, yönetmelik gereğince, Kırklareli Valiliği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan denetim komisyonu oluşturulduğunu belirterek, komisyonun yakın zamanda denetimlerine başlayacağını kaydetti.
 
7 TEMMUZ 2015'E KADAR UZATILDI
Yıllardır yönetmeliğin özlemini duyduklarını aktaran Uzunoğlu, “Engelliler günlük yaşamlarında birçok sorunla karşılaşıyor. Resmi Gazete'de 20 Temmuz'da yayımlanarak yürürlüğe giren Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği ile engeller aşılacak. Yaya geçitleri, kaldırımlar ve toplu taşıma araçları, engellilerin en çok sıkıntı yaşadıkları alanlar. 1997'de bu konuyla ilgili mevzuata yer verilmiş, 2005'te de çıkarılan 5378 sayılı Kanun'un 2. ve 3. maddesi, engellilerin sıkıntı çektiği yerlerin 7 yıl içinde uygun hale getirilmesiyle ilgili mevzuat çıkartıldı. 2012'de yapılan değişiklikle bu kanunun süresi, 7 Temmuz 2015'e kadar uzatıldı. Bir an önce engellerin ortadan kalkmasını istiyoruz. Kent merkezinde bazı cadde ve sokaklarda engellilerin erişebilirliği ile ilgili kaldırımların yüksekliği ayarlanırken, görme engelliler için iz takip yolu yapıldı. İsteğimiz tüm cadde ve sokakların engellilere uygun hale getirilmesi” ifadelerini kullandı.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ