Tarihi eser kaçakçılığına son

Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürlüğünce hazırlanan ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 'Kırklareli Taşınmaz Kültür Varlığı Envanteri Projesi' kapsamında, il genelindeki kültÃ

GÜNDEM 19.10.2013 17:25:00 0
 Tarihi eser kaçakçılığına son
TARİHİ ESER KAÇAKÇILIĞI SONA ERECEK
Macit, kentte uzun yıllar envanter çalışması yapılmadığını belirterek, Kırklareli Taşınmaz Kültür Varlığı Envanteri Projesi'nin Türkiye'de örnek olacağına inandığını ifade etti. Projenin amacının tarihi eser kaçakçılığının önüne geçmek olduğunu dile getiren Macit, “Yüzeydeki taşınmaz kültür varlıklarının defineciler tarafından tahrip edilmesi veya eserlerin kaçırılmasının önüne geçeceğiz. Asıl hedefimiz budur. Çalışmalar bittikten sonra uydu şirketleriyle protokol yaparak arazide herhangi bir tümülüste ya da eserlerin olduğu bölgede hafriyat çalışmalarını göreceğiz. Tümülüs herhangi bir şekilde tahrip edilmeden ilgili jandarma komutanlığına haber vererek olay yerine yönlendireceğiz. Projeyle Kırklareli'nin taşınmaz kültür varlıkları uydudan izlenerek, tarihi eser kaçakçılığı sona erdirilecek" diye konuştu.
 
EKİP OLUŞTURDUK
Kırklareli'de kapsamlı bir yüzey araştırması yapılmadığı için taşınmaz kültür varlıklarıyla ilgili sağlıklı bir veri bankası bulunmadığını söyleyen Macit, “Proje kapsamında aralarında sanat tarihçisi, arkeolog, harita mühendisi ve mimarın da olduğu ekip oluşturduk. Proje çalışmalarına Kofçaz ilçesinden başladık. Türkiye çapında bu kapsamda envanter çalışması yapılmadı. Bizim envanterden anladığımız sadece bir kataloğun hazırlanması değil, aynı zamanda bugüne kadar taşınmaz kültür varlıklarındaki arşivin elektronik ortama aktarılması ve bundan sonra ilave edilecek gelişmelerin güncellenerek arşivin elektronik ortamda takibidir” ifadelerine yer verdi.
 
PROJE 15 NİSAN 2014'TE SONA ERECEK
Fikret Macit, Arşivdeki bilgi ve belgelerin web sayfası aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, projeyle özel ve kamu sektöründeki kurum ve kuruluşların arazide yapacakları işlerle ilgili önceden bilgi sahibi olmasının sağlanacağını ve kültür yatırımlarının önünün açılacağını kaydetti. Bir ilde kültür varlığı açısından neye sahip olunduğunun kapsamlı olarak bilinmemesi durumunda yatırım ve kültür programlarının geliştirilemeyeceğine işaret ederek, “Kültür sektöründe bir iş yapılmak isteniyorsa yapılması gereken en öncelikli iş, kapsamlı bir envanter çalışması yapmak ve bunu kamuoyuyla paylaşmaktır. Proje 15 Nisan 2014'te sona erecek. Eski yıllarda yapılmış kültür envanteri ile kayıtlı 464 kültür varlığı sayısının, projeyle yapılacak çalışmalar sonucunda yaklaşık bine yükselmesini bekliyoruz. Bugüne kadar kayıt altına alınmamış çok sayıda eserin bulunması, tahribata açık olduğu anlamına gelmektedir. Bu çalışmanın bir önemi de tüm kültür varlıklarının kayıt altına alınmasını sağlaması” diye konuştu.
 
Haber / Şerife KURTOĞLU