Tüm Çiftçimizi Şeker Pancarı Ekmeye Davet Ediyoruz

Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü Fikret Cömert, “Geçmişte Trakya'da yaklaşık 600 bin ton şeker pancarı ekilirken ne yazık ki bu rakam 2013 yılında 33 bine kadar düşerek fabrikamızın üretimine a

GÜNDEM 9.10.2013 00:23:00 0
 Tüm Çiftçimizi Şeker Pancarı Ekmeye Davet Ediyoruz
ÇİFTÇİLERDEN ŞEKER PANCARI ÜRETMELERİNİ İSTEDİ
Bölgedeki pancar üretimini teşvik etmek amacıyla Lüleburgaz Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen toplantıda Fikret Cömert, Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle kurularak 1926'da üretime başlayan fabrikanın yeniden faaliyete geçmesi için Trakya'da çiftçilerin pancar ekimine yönelmesi gerektiğini söyledi. Bu yıl çiftçiler tarafından yeteri kadar pancarın ekilmemesi nedeniyle fabrikanın üretime ara verdiğini belirten Cömert, “ Türkiye ekonomisine katkı sağlayan fabrikamız ne yazık ki artık eski katkıyı sağlayamıyor. Geçmişte Trakya'da yaklaşık 600 bin ton şeker pancarı ekilirken ne yazık ki bu rakam 2013 yılında 33 bine kadar düşerek fabrikamızın üretimine ara vermesine neden olmuştur. 608 işçinin çalıştığı fabrika sayesinde her yıl 1 milyon lira bölgeye giriyordu. Fabrikanın kapanması demek bölgenin büyük bir ekonomik değere sahip bir gelir kaynağının yok olması demektir. Çiftçilerimiz tekrar şeker pancarı ekerlerse fabrikanın kapanmasının önüne geçerler " diyen Cömert, şeker pancarının, buğday ve ayçiçeğinden daha çok kazandırdığını belirterek, çiftçilerden şeker pancarı üretmelerini istedi.
 
ŞEKER PANCARI BÖLGE İÇİN BÜYÜK BİR GELİR KAYNAĞI
Fabrikanın tekrar çalışması için bölgede sık sık toplantılar yaptıklarını anlatan Fikret Cömert, "Göreve geldiğim günden beri fabrikayı ayakta tutmak için Trakya'nın her yerinde toplantılar yapıyorum. Şeker pancarı bölge için büyük bir gelir kaynağıdır. Ayrıca çiftçiye ürün bedelinin yüzde 20'sine kadar küspe veriyoruz. Bu da bölgede hayvancılık için güzel bir olaydır. Ayrıca çiftçiye doğal şekerini veriyoruz. Bu fabrikanın kapasitesi 500 bin tondur ama 2002 yılından bu yana baktığımızda verilere 250 bin tonu geçememişiz. Yani şu anda fabrikada kota uygulanmamaktadır. Bölgede her çiftçi 5 dönüm pancar ekerse fabrika tekrar çalışmaya başlayacaktır. Tüm çiftçimizi şeker pancarı ekmeye davet ediyoruz " diyerek konuşmasını sonlandırdı.
 
Haber / Gökhan TEKER