Türklüğün ve İslamiyet'in Bekçiliğini Yapıyoruz

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği çerçevesinde düzenlenen 'Balkan Haftası Kültür ve Sanat Şöleni' etkinliklerine aralarında Karadağ Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Rafet Husovi

GÜNDEM 29.09.2013 20:55:00 0
 Türklüğün ve İslamiyet
KÜLTÜREL BAĞLARIMIZ ASLA KOPMADI
2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ev sahipliğinde 28 Eylül - 01 Ekim 2013 tarihleri arasında düzenlenen 'Balkan Haftası Kültür ve Sanat Şöleni' etkinliklerine; Karadağ Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Rafet Husoviç, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Kosova Çevre ve Alan Planlama Bakanı Mahir Yağcılar ile Sırbistan, Bulgaristan ve Yunanistan'dan çok sayıda milletvekili, parti yetkilileri, kamu kurum ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri katıldı. Sabah saatlerinde Eskişehir'e gelen heyet ilk olarak Vali Güngör Azim Tuna'yı makamında ziyaret etti. Ziyarete gelen heyeti, merasim mangası karşıladı. Karadağ Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Rafet Husoviç, ziyarette yaptığı konuşmada, Türkiye ile kültürel bağların kopmadığını söyledi. Husoviç, "Balkan devletleri ile Türkiye Cumhuriyeti arasında tarih boyunca süregelen ilişki bugünlerde en iyi seviyeye ulaştı. Ekonomiden eğitime ve sağlığa kadar bunu görebiliyoruz. Coğrafi olarak bin kilometre uzaklıkta olmamıza rağmen kültürel bağlarımız asla kopmadı" dedi.
 
BİZ HALA GÖREV BAŞINDAYIZ
Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ise, Türkiye'nin Edirne Kapıkule'de hudutlarının bitmediğini belirterek, "Ecdadımız bizi Balkanlara iki şey için göndermiş. Türklüğün ve İslamiyet'in bekçiliğini yapıyoruz. Biz hala orada bu görev başındayız. Onun için anavatanımızla çok yakın ilişkilerimiz var. Bizler hiçbir zaman anavatanımızdan kopmadık. Rumeli Türkleri olarak, Dumlupınar'da, Sarıkamış'ta ve Çanakkale'de şehit verdik. Türkiye'de bulunan iş adamlarımızı Makedonya'ya davet ediyoruz. Anavatanımız Türkiye'ye Allah zeval vermesin. Büyük ve güçlü bir devletin olmasını Allah'tan niyaz ederiz. Ne kadar Türkiye Cumhuriyeti büyük olursa, o kadar Balkanlar da yaşayan vatandaşlarımıza, huzur gelir, refah gelir ve barış gelir" diye konuştu. Ziyarette Vali Güngör Azim Tuna, gelen konuklardan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, konuklara anı tabağı hediye etti.
 
BALKAN KIYAFETLERİ İLGİ GÖRDÜ
Balkan Haftası Kültür ve Sanat Şöleni etkinlikleri kapsamında ilk olarak Eti Arkeoloji Müzesi'nde resim ve Balkan Kıyafetleri Sergisi açıldı. Serginin açılışına yurt dışından gelen heyet ile birlikte çok sayıda davetli katıldı. Serginin açılış konuşmasını yapan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, "Bugün, Balkan Günleri etkinlikleri kapsamında hem resim sergimiz var hem de geleneksel Balkan kıyafetleri, Osmanlı kıyafetleri sergisini hep birlikte dışarıdan gelen konuklarımızla açmanın gururunu, heyecanını yaşıyoruz. 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir'de, yine güzel bir günde güzel bir etkinliğe, birlik beraberlik içerisinde, ortak duygulara birlikte imza atmanın heyecanını yaşıyoruz. Eskişehirlilerimize de önümüzdeki günlerde gezecekleri, ziyaret edecekleri güzel bir mekânımız ve etkinliğimiz olacak. Misafirlerimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Açılış sonrasında Vali Tuna ile birlikte Karadağ Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Rafet Husoviç, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Kosova Çevre ve Alan Planlama Bakanı Mahir Yağcılar, Sırbistan, Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelen konuklar müzeyi gezdi. Bulgaristanlı ressam Kamber Kamber ve Akın Murat'ın resimleri ile Bulgaristan, Karadağ ve Makedonya bölgelerine ait yaklaşık 100 adet geleneksel Türk kıyafetlerinin yer aldığı sergi vatandaşlar tarafından da büyük ilgi gördü.
Ayrıca Balkan Haftası Kültür ve Sanat Şöleni etkinlikleri kapsamında Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde müzik ve folklor gösterisi düzenlendi.
 
Haber / Asım YAVUZ