TV’ler de Akıllandı

Türkiye genelindeki Akıllı TV satışları önceki yıla göre yüzde 122 artış kaydetti. Tüketiciler, internete bağlanabilme, uygulama çalıştırabilme, yayınları kaydedebilme gibi özellikleri bulunan

GÜNDEM 24.09.2013 20:40:00 0
TV’ler de Akıllandı
İnternete bağlanabilen, tıpkı telefonlarda ve tabletlerde olduğu gibi farklı uygulamaları çalıştırabilen Akıllı TV’lere olan ilgi günden güne artıyor. Konunun uzmanları, tüketicilerin televizyon yayınlarını göstermekten çok daha fazlasını sunan Akıllı TV’lere ortalama bin 500 TL bütçe ayırıyor.

SATIŞ ORANI YÜZDE 122 ARTTI
‘Smart TV’ olarak da adlandırılan Akıllı TV satışlarının Türkiye’de geçtiğimiz yıla oranla yüzde 122 arttığını belirten uzmanlar, “Bu artışa karşılık, standart özelliklere sahip TV’lerin satışında kaydedilen yüzde 22’lik düşüş, pazarın yakın gelecekte nasıl şekilleneceğini gösteriyor. Akıllı TV’lerin getirdiği yenilikler, tüketicilerin ihtiyaç ve beklentilerini de farklı bir boyuta taşıdı. Tüketiciler artık karşısına geçtikleri televizyonu hareketle ya da sesle kontrol edebilmek, filmleri ya da internetteki videoları farklı cihazlara ihtiyaç duymadan izleyebilmek istiyor. Akıllı TV’ler tüm bu beklentileri karşıladığı gibi, sosyal ağlara bağlanabilme, yayınları kaydedilme gibi özellikleriyle çok daha fazlasını sunuyor” açıklamalarında bulundu.

EKRAN BOYU VE FİYAT BELİRLEYİCİ OLUYOR
Akıllı TV seçiminde belirleyici faktörlerin ekran boyutu ve fiyat olduğunu söyleyen uzmanlar, “En çok satılan 20 ürüne baktığımızda, 32 inç (82 cm) ve 42 inç (107 cm) ekran boyutlarının öne çıktığını görüyoruz. İlk 20 ürünün fiyatları bin ile 2 bin 300 TL arasında değişiyor; ortalama fiyat ise yaklaşık 1.500 TL seviyesinde bulunuyor. Ayrıca kablosuz internet bağlantısı, dahili uydu alıcı, 3D özelliği ve 3D gözlük hediyesi de tüketicilerin en çok aradığı özellikler arasında yer alıyor” dedi. Akıllı TV teknolojisini sektörde ilk olarak kullanan ithal markaların Türkiye’deki en önemli satış noktalarının teknoloji marketleri olduğunu söyleyen uzmanlar, “Bu nedenle bu ürünlerin cirosal etkisi en çok teknoloji marketlerinde görüldü. Bugün 3D özellikli Akıllı TV’lerin yüzde 65’i teknoloji marketlerinde satılıyor” ifadelerini kullandı.

Haber / Ahmet KILAVUZ