Koçak, “Onlar İşçi Değil, İllegal Grup Üyesi”

Dinex Egzoz fabrikasında yaşanan çirkin olayların ardından basın açıklaması yapan Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, miting alanına gelen Birleşik Metal İş Sendikası

GÜNDEM 20.09.2013 21:28:00 0
Koçak, “Onlar İşçi Değil, İllegal Grup Üyesi”
260 İŞÇİDEN 230’U ÜYEMİZ OLDU
Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi’nde dün saat 11.30’da düzenlenen basın toplantısında, iki sendika arasında yaşanan kavgayı ‘tatsız bir olay’ olarak nitelendiren Murat Koçak, “260 kişinin çalıştığı fabrikadaki 230 kişi sendikamıza üye oldu. Bunu hazmedemeyen sarı sendika fabrika önünde basın açıklaması yapmak istedi. Üye olan arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde yaşadıkları sıkıntıları not alarak ilgili fabrika yöneticilerine aktardık ve bayram harçlığı, servis sorunlarını çözüme kavuşturduk. Her ay 90 üyemizi beş günlük eğitime gönderiyoruz. Bu güne kadar yaklaşık olarak 9 bin üye bu eğitimlerden geçti. Aramıza katılan Dinex fabrikası üyelerimizi de eğitimlere göndereceğiz” dedi.
 
ÖNCE ÜRETECEĞİZ, SONRA KAZANACAĞIZ
Türkiye genelinde 156 bin üyeye sahip olduklarını kaydeden Koçak, “Çerkezköy şubemize bağlı 10 bin üyemiz var. Bizim amacımız üretmek. Önce üreteceğiz, sonra kazanacağız, daha sonra da kazandıracağız. Çok şükür bu dönemde grup toplu sözleşmelerimiz oldu. 100 bin kişi adına yaptığımız sözleşmede 200-500 TL arası üyelerimizin cebine net para girdi. Onun üstüne çıkan sendika olmamıştır. Bizden sonra imzalayan fotokopici ve sarı sendikalar bizden sonra imzalamışlardır. Çünkü biz imzalamadan kesinlikle onlar imzalayamaz. Bizler hakkımızı ararken üyelerimiz ile birlikte tek yumruk olduk. Bunu bütün çalışanlarımız, üyelerimiz ve kamuoyu bilmektedir” ifadesini kullandı.

KÜFÜRLÜ SATAŞMALAR OLDU
Basın mensupların ‘Yaşanan kavgada at arabası sözü ile ortamı kızıştırdığınız söyleniyor. Doğru mu?” sorusuna cevap veren Koçak, “Karşı taraftan bize küfürlü sataşmalar oldu. Herkes onları sarı sendikalı ve ideolojik bir sendika olarak tanıyor. Biliyorsunuz Türkiye genelinde her yerde olay çıkaran ve işverenlere tehdit yolu ile fabrikalarını kapattıran insanlar bu sendikalarda bulunuyor. Karşı taraftan sataşmalar gelince doğal olarak biz de sözlü sataşmalarda bulunduk” dedi.

SENDİKAMIZA GEÇEBİLMEK İÇİN CAN ATIYORLAR
Türk Metal Sendikası olarak birleştirici, birlik ve beraberliği sağlayıcı, çalışmalar yaptıklarını ifade eden Koçak, “Biz kavgadan yana olmayan bir sendikayız. Birleşik Metal İş Sendikası’nın Türkiye genelinde sekiz bin üyesi var. Bu sendikalar sermayeye karşı olan insanlardır. Sermaye olmazsa işçi de olmaz. İşveren varsa işçi var, işçi varsa işveren vardır. Biz bu zamana kadar bu çizgide yürüdük ve her zaman da başarılı olduk. O sendikaya üye olan arkadaşlar bizim sendikamıza geçmek için can atıyorlar” ifadelerini kullandı.

GRUP İÇİNDE İŞÇİ BİLE YOKTU
Dinex Egzoz fabrikası önüne gelen Birleşik Metal İş Sendikası üyelerinin bir çoğununun illegal bir grup olduğunu öne süren Koçak, “Birleşik Metal İş Sendikası’nın basın açıklamasına gelen grup içinde işçi bile yoktu. Oraya illegal örgütlerden toplanan kişiler gelmiştir. Fotoğraflara ve kamera kayıtlarına baktığımız zaman çoğunun işçi olmadığını herkes görür. İstanbul, Çorlu’dan toplama insanları buraya getirerek birilerine gözdağı vermek istediler. Biz bu yola kefenimizi giydik çıktık. Allah’tan başka kimseden korkumuz yok. Bu davamızdan ve çizgimizden dönmeyeceğiz. Arkadaşlarımız da birlik beraberlik içinde tek yumruk oldu. Bu davaya herkes inanıyor ve güveniyor” dedi.
 
YETKİ BİZDEDİR
Basın mensuplarının ‘Fabrikanın yetkisi hangi sendikada?’ sorusu üzerine konuşan Koçak, “Fabrikada çalışan arkadaşlarımız istifa edip bize geçtiler. Kısaca 230 arkadaşımız bize üyedir. Fabrikanın içersinde Birleşik Metal İş Sendikasına bağlı üye yoktur. Dolayısıyla toplu sözleşme ve grev yapma hakları da yok. Bu durumu kabullenmek istemiyorlar. Elimizde noterden istifa ettiklerine dair fişler mevcuttur. Kısaca fabrikada yetki bizdedir” dedi.

İŞVEREN KANUNSUZ İŞ YAPMAZ
Yapılan haberlerde kamuoyunda Birleşik Metal İş Sendikası üyelerine basın açıklaması için izin vermedikleri algısının oluştuğunu belirten Koçak, “Devlet kurumları izin verdiği takdirde basın açıklaması her yerde yapılabilir. Biz buna karşı olmadık. Basın açıklaması yapılırken, illegal örgütlerin bizlere küfrü vardı. Arkadaşlarımız da bu duruma tepki gösterdi. Biz gerçekten kavgadan yana değiliz” dedi. ‘Fabrikadan çıkarılan yedi işçi Türk Metal’e üye olmadığı için mi çıkarıldı? Sorusunu da yanıtlayan Koçak, “Bu fabrikadan çıkarılan yedi kişi fabrika içersinde huzursuzluk çıkaran ve çalışmayan işçilerdi. “Eğer bizim yüzümüzden işten çıkarıldıklarını iddia ediyorlarsa mahkemeye gidip şikayetçi olabilirler. İşverenler hiçbir zaman kanunsuz iş yapmazlar. Kavgadan, dövüşten yana olan bu kişiler işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanununa göre işten çıkarılmıştır” dedi.

Haber / Ahmet KARDEŞ