Trafik cezası olanlara müjde

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Torba Kanun Teklifi'nde trafik cezalarına taksit olanağı getirildi.

GÜNDEM 3.09.2013 09:11:00 0
Trafik cezası olanlara müjde
“YAPILANDIRABİLECEKLER”
Torba Kanun ve 2918 sayılı Trafik Kanunu ile 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu gereğince, 31.12.2010 günü ve öncesinde verilmiş, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi geçmemiş bulunan veya dava açılmış ya da dava açma süresi geçmemiş olan idari para cezaları için Ekim  ayı sonuna kadar 6111 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere ilgili vergi dairelerine başvuruda bulunulması halinde söz konusu cezalar 6111 sayılı Kanun’un ilgili maddelerine göre yapılandırılacak. Ancak, 31 Aralık 2010 tarihinden önce verilmekle birlikte 6111 sayılı Kanun’un yayımlandığı 25 Şubat 2011 tarihi itibarıyla ilgilisine tebliğ edilememiş veya ilgilisine tebliğ edilmekle birlikte tahsil daireleri kayıtlarına intikal etmemiş olan idari para cezalarının ise 6111 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılandırılmasına imkan bulunamamıştı. Bu yüzden ortaya çıkan hak kayıplarının önüne geçilmesini sağlamak amacıyla, düzenlenme tarihi 31 Aralık 2010 tarihinden önce olan idari yaptırım karar tutanaklarına istinaden kesilmiş olan ve 2 Ağustos 2013 tarihi itibarıyla ödenmemiş olan idari para cezalarının 6111 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılandırılması yoluna gidilmişti. Konuyla ilgili açıklamalarda 17 Ağustos tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.
 
“31 OCAK’TAN ÖNCE DÜZENLENMESİ ŞART”
Kapsama giren alacaklılar hakkında bilgiler veren Çerkezköy Vergi Dairesi yetkilileri “2918 sayılı Kanun ve 4925 sayılı Kanun’a göre 31/12/2010 tarihinden önce verilen ve 2/8/2013 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi geçmemiş bulunan veya dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş olan idari para cezaları girmektedir. Bu cezalardan aslı ödenmiş olanların fer'ileri hakkında da bu fıkra hükmünden yararlanılması mümkün. Ayrıca, 2 Ağustos tarihi itibarıyla asıllarından bir kısmı ödenmiş idari para cezalarının ödenmemiş kısmı için fıkra hükmünden yararlanılabilecek.2918 sayılı ve 4925 sayılı kanunlara göre verilen idari para cezalarının bu fıkra kapsamında değerlendirilebilmesi için idari yaptırım karar tutanaklarının 31 Ocak 2010 tarihinden önce düzenlenmiş olması şart. Bu tarihten sonra düzenlenen idari yaptırım kararlarında yer alan cezalar için 6495 sayılı Kanun’un geçici 2’nci maddesinin ikinci fıkrasından yararlanılamayacak” dedi.

 “TAHSİLİNDEN VAZGEÇİLECEK”
Fıkra kapsamına giren idari para cezalarını daha önce 6111 sayılı Kanun kapsamında yapılandıran ancak bu kanundan yararlanma hakkını kaybeden borçluların da bu fıkra hükmünden yararlanmak için ilgili vergi dairelerine başvurmalarının mümkün olacağını belirten yetkililer “Fıkra kapsamına girdiği halde tutanakları ilgili vergi dairelerine intikal etmemiş olan idari para cezalarıyla ilgili olarak, borçlular vergi dairelerine idari yaptırım karar tutanaklarını ibraz ederek başvuruda bulunabilecekler” dedi.
 
ÖDEME ŞEKİLLERİ
Ödeme süresi ve şekli hakkında da bilgiler veren yetkililer “Bu kapsamdaki borçların üç eşit taksit halinde Kasım 2013, Ocak 2014 ve Mart 2014 aylarında ödenmesi gerekiyor. Ancak, borçlular yapılandırılan alacak tutarını peşin olarak da ödeyebilecekler. Yapılandırılan alacağa ilişkin taksitlerin ödeme sürelerinde ödenmemesi halinde, 6111 sayılı Kanun’un 19’uncu maddesi hükümleri bu taksitler için de uygulanacak ve bu taksitler son taksiti izleyen ayın sonuna kadar (30 Nisan 2014) geç ödeme zammı ile birlikte ödenebilecek. Ödenmesi gereken tutarlar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi (www.gib.gov.tr) üzerinden kredi kartıyla ödenebilecek. Ancak, bankaların uygulama geliştirmeleri halinde, internet siteleri veya şubeleri üzerinden de kredi kartıyla tahsilat işlemleri yapılması mümkün” diye konuştu.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ