Kuva-yi Milliye ruhu çok iyi analiz edilmeli

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne İl Başkanı Oktay Bozkurt, Lozan Barış Antlaşması'nın 90. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, anlaşmanın uzun ömrünün sırrınÄ?

GÜNDEM 23.07.2013 22:20:00 0
 Kuva-yi Milliye ruhu çok iyi analiz edilmeli
CHP Edirne İl Başkanı Oktay Bozkurt, tam bağımsızlığın, ulusal bilincin belgesi Lozan Barış Antlaşması'nın bugün de Türk milletinin en temel rehberi olduğunu belirtti.
 
BAĞIMSIZ TÜRK DEVLETİ'NİN BAŞARISININ TEMELLERİNİ ATTI
Askeri alanda kazanılan zaferlerin başarısının siyasi alanda kazanılan zaferlerle süslenmedikçe geleceğe dair planlar yapmanın mümkün olmadığını vurgulayan Bozkurt, "Bu bilinçle Lozan Antlaşması'na çok büyük önem verildi. Görüşmelere katılacak Türk Delegasyonu'nun başına Kuva-yi Milliye ruhunu yaşamış, kurtuluş mücadelesinin bizzat içinde yer almış, olayları ve konuları derinlemesine analiz etme yeteneği olan, bütün görev ve hizmetlerinde ciddiyetle çalışan İsmet İnönü getirildi. İnönü, daha konferansın ilk gününde yaptığı konuşmasıyla yeni bağımsız Türk Devleti'nin başarısının temellerini atmış, adeta konferansın sonucunu dünyaya gösterdi” ifadelerini kullandı.
 
EN TEMEL REHBERİMİZDİR
 8 ay süren çetin müzakerelerin sonunda, Avrupa'nın ortası Lozan'da Türkiye'nin haklı davasının bütün dünyaya karşı savunulduğunu sözlerine ekleyen Bozkurt, “ Milli Kurtuluş Savaşı'nı zafere erdirmek kadar çetin bir iş olan Lozan Antlaşması imza altına alındı.  Tam bağımsızlığın, ulusal bilincimizin ve onurumuzun belgesi olan Lozan Barış Antlaşması, bugün de en temel rehberimizdir.  Bu anlamlı gün vesilesiyle başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tarihimizi canlarıyla kanlarıyla yazan, hür ve bağımsız bir devleti bizlere emanet eden aziz şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükran duygularımızla anarken, Türkiye Cumhuriyeti'nin bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum" diye konuştu.
 
Haber / Gülay Yiğit SEZEN