Buram Buram Osmanlı Mutfağı

Edirne Yeni Saray’daki kazılar tüm hızıyla devam ederken, tarihin saman sarısı sayfalarına gömülmüş birçok mutfak eşyası da teker teker ortaya çıkmaya başladı. Tunca Nehri civarındaki çalı

GÜNDEM 23.07.2013 22:13:00 0
 Buram Buram Osmanlı Mutfağı
2009 yılında Edirne Yeni Saray’da başlayan arkeolojik kazı çalışmaları meyvelerini vermeye başladı. Tunca Nehri civarında yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Özer, 15’inci yüzyıla ait olduğunu düşündükleri bir kepçe bulduklarını söyledi.
 
KAZILAR OSMANLI MUTFAK KÜLTÜRÜNE IŞIK TUTUYOR
Kazı çalışmalarının yanı sıra belgeleme, konservasyon ve restorasyon çalışmaları da yaptıklarını belirten Özer, sarayın en önemli yapılarından olan Matbah-ı Amire'nin (Osmanlı saray mutfağı) restorasyonunun tamamlandığını ifade etti. "Taşınabilir kültür varlıkları arasında özellikle Matbah-ı Amire ile ilişkilendirebileceğimiz mutfak eşyaları var. Özellikle 15. yüzyıla ait olduğunu düşündüğümüz bir kepçe dikkatimizi çekiyor" dedi.
 
EYLÜL’E KADAR KAZILAR DEVAM EDECEK
Çalışmaların 2 aşamalı sürdüğünü anlatan Özer, kazılarda ortaya çıkarılan buluntuların kazı evinde temizlenip tasnif edilerek envanter kayıtlarının hazırlandığını kaydetti. Mustafa Özer, sarayın su makseminde de kazı çalışmaları yürüttüklerini dile getirerek, "Bu yıl başladığımız su maksemi çalışmalarında sarayın inşa tarihi ve onarımlarıyla ilgili bilgi verebilecek bir mermer kitabeye ait parçalar ele geçirildi. Umudumuz bu parçaların tamamlanması ve kitabenin hangi yapıya ait olduğunu ve hangi amaç için yapılara konulduğunu tespit etmek.Kazıları Eylül’ün ortasına kadar sürdürmeyi planlıyoruz" diye konuştu. 
 
 
 
Haber Merkezi