Yemek Kültürü Projesi tanıtıldı

Vize Belediyesi ve 2 paydaş ile birlikte ortak olduğu Avrupa Birliği projesi tanıtım toplantısı önceki gün saat 14.30’da, Vize Belediyesi toplantı salonunda yapıldı.

GÜNDEM 22.07.2013 22:29:00 0
 Yemek Kültürü Projesi tanıtıldı
TOPLANTIDA TANITILDI
Türkiye’den Vize Belediyesi ve Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Demirköy Şubesi ile Bulgaristan Cumhuriyeti Burgaz İli Tsarevo Belediyesi’nin ortaklaşa hazırladıkları “Trakya Bölgesinde Ortak Kültürel Yemek Mirası” projesi tanıtım toplantısına Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Başkanı Nusret Türkkan, Tsarevo Belediyesi AB Proje Ofisi Şefi Jana Ivanova Yangyozova, Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ali Çakır, mahalle muhtarları, Vize’deki yiyecek içecek sektörü temsilcileri katıldı.
 
YEMEK KİTABI BASTIRILACAK
Proje hakkında yapılan konuşmaların ve sunumun ardından, proje koordinatörü Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar MYO Öğretim Görevlisi Ali Çakır, “Bu hazırlanan proje kapsamında bölgenin ortak yemeklerinden oluşan İngilizce, Türkçe ve Bulgarca olmak üzere 3 dilde bir yemek  kitabı bastırılarak internet ortamında paylaşılacak ve de bölge halkına dağıtılacak. Bu sayede somut olmayan yemek kültürü mirası kayıt altına alınmış olacak ve gelecek nesillere aktarılmış olacaktır. Trakya Bölgesi Ortak Kültürel Yemek Mirası projesinin asıl amaçlarından bir tanesi de, uzun yıllar bir arada kardeşçe yaşamış olan Türklerin ve Bulgarların ortak yemek mirasını ortaya koymaktır. İki mutfak kültürü de birbirinden etkilenmiş ve birbirini etkilemiştir. Günümüzde hızla yayılan fast-food kültürünün yaygınlaşmasına karşı geleneksel yemek kültürünün tekrar canlanmasını sağlayacak” dedi.
 
KOMŞULUK BAĞLARI GÜÇLENECEK
Bu projenin her iki kültür arasındaki geçmişten günümüze uzanan komşuluk bağlarının güçlenmesini sağlayacağı belirtildi. Çakır “Projenin diğer önemli özelliklerinden bir tanesi de, Cittaslow belgesine sahip olan Vize İlçesi Slowfood belgesine de sahip olacaktır. Kurulacak olan Slowfood Vize Convivium ile Trakya Mutfağı bir adım daha ileriye taşınmış olacaktır” diye konuştu.
 
Haber Merkezi