Rektörler Anlatıyor’a konuk oldu

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, önceki gün TRT Okul kanalında canlı olarak yayımlanan “Rektörler Anlatıyor” programına katıldı. önceki gün TRT Okul kanalında canlı olarak

GÜNDEM 3.07.2013 22:34:00 0
 Rektörler Anlatıyor’a konuk oldu
EDİRNE’Yİ ANLATTI
İzleyenlere, Trakya Üniversitesi’ni ve olanaklarını anlatan Rektör Prof. Dr. Yener Yörük, “Edirne, Türkiye’nin tarihi dokusu en yüksek kentidir. Edirne il nüfusumuz 150.000 civarındadır. İstanbul’dan önce 92 yıl başkentlik yapmıştır. Hepimizin bildiği gibi, Selimiye Cami Edirne’de bulunmaktadır. Bunun dışında 2. Bayezid Külliyesi de var.  1480’li yıllardan kalma bir tıp fakültesi ve hastanesi; hem genel hastane hem de psikiyatri hastanesi burası. 15. yüzyıldan kalan hastanemiz, tıp fakültemiz ve üniversitemizin müzesi. tıp tarihi için çok önemli bir dönüm noktası olan psikiyatri hastanesinde su ve müzikle tedavi edilirmiş hastalar. Biz şimdi onları maketlerle canlandırıyoruz” dedi.
 
KONTENJANLARIMIZ ARTTI
Bu yıl, öğrenci kontenjanlarında, yurtiçi kontenjanları gibi yurtdışı kontenjanlarının da arttığını söyleyen Yörük “Özellikle Balkan ülkelerinden gelen 1200’ü aşkın öğrencimiz var. Önümüzdeki sene bu sayının 1500’ü aşacağını düşünüyoruz” dedi.  Üniversitenin Balkan Araştırmaları Enstitüsü’nden de bahseden Rektör Prof. Dr. Yener Yörük, “Üniversitemiz Türkiye’nin ilk ve tek Balkan Araştırmaları Enstitüsü’ne sahip. Enstitünün amacı daha çok yüksek lisans ve doktora eğitimi vermek. Balkan ülkelerinden gelen veya Balkan dillerini bilen uluslararası hocalarımız da var. Öğrencilerimize Balkan dillerini öğretiyoruz. Eğer öğrencilerimiz arzu ederlerse Bologna sürecinde seçmeli derslerinde Balkan dillerini öğrenebilirler.  Bulgarca ve Yunanca ülkemizdeki diğer üniversitelerde de var ama özellikle Arnavutça ve Boşnakça sadece bizim üniversitemizde. Balkanlardan gelen öğrenci sayımıza baktığımızda, 1200 öğrencimizin büyük çoğunluğunun, bini aşkın bir kısmının Balkan ülkelerinden olduğunu söyleyebiliriz. Öğrencilerimiz dışında özellikle bin yataklı hastanemiz var ve yaz aylarında Balkan ülkelerinden tıp fakültesi öğrencileri ve hemşirelik öğrencileri staj yapmak için Edirne’ye geliyorlar. Onların sayısı da 200’e yakın. Aslında onlar bizim öğrencimiz değil ama üniversitemizin tıp fakültesinin olanaklarından yararlanıyorlar” dedi.
 
BİLİMSEL ÇALIŞMALARI DA ANLATTI
Üniversitenin bilimsel çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Yener Yörük, “Çok güçlü bir tıp fakültemiz var. Balkan Medical Journal isminde bir dergimiz var, Türkiye’de uluslararası endekste yer alan tıp fakültesi dergisi bu. Balkan Medical Journal dergimiz bu anlamda büyük bir övünç kaynağımız. Bunun dışında Balkan Araştırmaları Enstitüsü’nü vurgulamıştık. Ülkemizde Balkan çalışmaları açısından Balkanların tarihi, Balkanların siyasi yapısı, Balkanların ekonomisi, Balkanların kültür ve sanatını irdeleme noktasında ayrıca edebiyat fakültemizin bir dergisi var. Balkan Araştırma Enstitüsü Dergisinin 2. sayısı çıkmak üzere ve Fen Bilimleri Enstitüsü’nün de kendi dergileri yer alıyor” dedi.
 
Haber / Gülay YİĞİT SEZEN