1 milyon 150 bin fidan dikilecek

Tekirdağ genelinde ve Çorlu Seymen Köyü sınırlarında ağaçlandırma çalışmaları ve bozuk ormanların rehabilitasyonu devam ediyor. Ağaçlandırmalarda, köy halkına yapılan bilgilendirme toplantÄ

GÜNDEM 30.06.2013 00:10:00 0
 1 milyon 150 bin fidan dikilecek
DEVAM EDECEK
Şarköy Güzelköy’de orman köylülerinin talebiyle fıstıkçamı dikilmek üzere hazırlanan 610 dekar araziden sonra yine Şarköy Kocaali köyünde yapılan projelendirmelere göre 3.650 dekar alanda çalışmalara başlandı. Diri örtü temizliği ve toprak işleme şeklinde arazi hazırlığı devam eden sahalarda sonbaharda endüstriyel plantasyon kızılçam ve sahil çamının yanı sıra köylere gelir getirici ağaç türlerinin dikimlerinin devam edeceği belirtildi. Ayrıca gelir getirici türlere yönelik yapılacak dikimlerde meyve verimini artırmak ve rüzgar erozyonunu önlemek amacıyla servi fidanı dikilerek rüzgar perdesi tesisi gerçekleştirileceği ifade edildi.
 
YERİNDE İNCELEDİLER
Orman Genel Müdürlüğünün başlattığı eylem planları kapsamında İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, Ağaçlandırma Daire Başkanı İbrahim Yüzer, Tekirdağ Orman İşletme Müdürü Mehmet Uzun ve Ağaçlandırma teknik heyeti makinalı toprak işleme çalışmalarını yerinde inceledi. Tekirdağ Orman İşletme Müdürü Mehmet Uzun “Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın ortaya koyduğu Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Tekirdağ’da özel ağaçlandırmalarla birlikte yılda ortalama 10.000 dekar alan ağaçlandırılmaktadır. 2013 yılında bu sahalara 450.000 adet fidan dikilmiştir. 2014 yılında yapacağımız çalışmalarla Ergene’de ağaçlandırma çalışmaları bitirilecektir” dedi. 
 
EKONOMİYE KAZANDIRILACAK
Yapılan çalışmalarda orman köylüsünü desteklemek için ceviz, badem, fıstıkçamı, ıhlamur ve adaçayı gibi gelir getirici türlere önem verdiklerini söyleyen Mehmet Uzun, Çorlu İlçesi Seymen Köyü’nde de yapılan projeler dahilinde bozuk ormanları rehabilite etmek amacıyla arazi hazırlığına başladıklarını, sonbahar ve kış aylarında dikim çalışmalarının bitirileceğini söyledi. Bozuk meşeliklerde yapılacak arazi hazırlığında sahadan çıkan odunların, bedeli karşılığında Seymen Köyünün yakacak odun ihtiyacını karşılamakta kullanılacağını belirten Uzun, değerlendirilemeyecek derecede ince meşelerin ise mangal kömürü yapılarak ekonomiye kazandırılacağını söyledi. 
 
1 MİLYON 150 BİN FİDAN DİKİLECEK
Mehmet Uzun, 2013 yılında ayrıca 610 dekar demiryolu ağaçlandırması, 450 dekar karayolu, 40 dekar köy yolu ağaçlandırması için arazi hazırlığının bitirildiğini, özel ağaçlandırma sahalarıyla birlikte önümüzdeki sonbahar kış sezonunda Tekirdağ’da 700.000 fidan dikileceğini, ilkbaharda dikilenlerle birlikte 2013 yılında toplam 1 milyon 150 bin adet fidan dikilmiş olacağını söyledi.
 
 
Haber / Gülay YİĞİT SEZEN