Üzerimize düşeni yapmaya hazırız

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde yürütülen ‘Islah OSB ve Tekstilde Temiz Üretim’ çalışmaları kapsamında Çerkezköy’de bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

GÜNDEM 8.06.2013 03:51:00 0
 Üzerimize düşeni yapmaya hazırız
ERGENE BİZE ÖNEMLİ SORUMLULUK YÜKLÜYOR
Dün saat 10.00’da Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda yapılan toplantıda konuşan Tekirdağ Vali Yardımcısı ve İl Genel Sekreteri Mustafa Yel  dünyada ve ülkemizde gittikçe önemi artan çevre bilincini yapılan çalışmalarla artırmaya devam ettiklerini belirterek “Bölgemizin 40 yıllık çevre sorunu olan Ergene Havzası bu bilinç çerçevesinde bizlere önemli bir sorumluluk yüklemektedir. Kangren haline gelmiş bu sorun için büyük yatırımlar ve projeler yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu bağlamda Tekirdağ Valiliği olarak hükümetin ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bize verdiği emirler doğrultusunda büyük bir girişim başlattık” dedi.
 
KAT ETTİĞİMİZ YOL BİZE İLHAM VERDİ
Yel, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde hazırlanan 15 maddelik koruma şartlarının hepsini teker teker uygulamaya başladıklarını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kat ettiğimiz yol bize büyük bir ilham verdi. Trakya’da yaşayan bir milyon 600 bin vatandaşımızın 1 milyon yüz 50 bininin bu sorundan etkilendiğini düşünerek vatan toprağını temizlemek için eylem planı çerçevesinde 15 Islah OSB kurduk. Bölgede 2 bin OSB kuruluşu var. Bu sanayi kuruluşlarından büyük bir kısmı Ergene Havzası çevresine konumlanmış durumda. Gerek istihdam artışının sağlanması, gerek bölgenin İstanbul’a yakın olması gerekse kalifiye elemanı sıkıntısının olmaması geçmiş dönemlerde bu bölgede gelişi güzel yapılan sanayi kuruluşlarına müdahale edilmesini engelledi”
 
HİÇBİR CANLI YAŞAMIYOR
Sanayi tesislerinin bu bölgede yer almasının, 40 yıl öncesine kadar 22 çeşit balığın bulunduğu Ergene’yi şu anda hiçbir canlının yaşayamayacağı bir nehir haline getirdiğini belirten İl Genel Sekreteri Mustafa Yel, “2011 Mayıs ayında Islah OSB kuruldu ve içerisine 586 sanayi kuruluşunu aldı. Islah OSB içerisinde bulunan arıtma tesislerinin verimli çalışmaması sebebiyle, 5 tane büyük arıtma tesisi yapılması için girişimlerde bulunduk” dedi. Arıtma tesislerinin proje ihalelerini yaptıklarını söyleyen Yel, geçtiğimiz mart ayında da alt yapı çalışmalarının ihalesini yaptıklarını ve haziran sonu temmuz başı gibi uygulamaya geçirmeyi planladıklarını söyledi.
 
ZARARI OLMADIĞINI TESPİT ETTİKf
Mustafa Yel, amaçlarının ağustos ayında tüm bu çalışmaları faaliyete geçirmek olduğunu belirterek “Marmara Denizi’ne derin deşarj konusu var. 54 kilometrelik bir kanal ile IOSB’ler içerisinde yer alan 586 sanayi kuruluşunun atıklarını Marmara Denizi’nin 54 kilometre açığına derin deşarj edeceğiz. Bu deşarjın Marmara Denizi’ne olan etkilerini çeşitli üniversitelerin katıldığı bir araştırma ile inceledik ve bir zararı olmadığını tespit ettik” diye konuştu.
 
HALKI BİLİNÇLENDİRECEĞİZ
Kentsel atık sularının arıtılması işinin ise ödenek sıkıntısının, hızlı nüfus artışı sebebiyle yapılamadığını belirten Mustafa Yel, “Bu konuyu DSİ ile işbirliği içerisinde 2014 yaz sonuna doğru faaliyete geçireceğiz” dedi. Yel, tarımsal kirlilik için ise yanlış ilaçlama ve gübreleme konusunda halkı bilinçlendireceklerini söyledi.
 
TEMİZ ÜRETİM ÇALIŞMALARINA PLAKETLİ TEŞEKKÜR
Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Yel, konuşmasının ardından Islah OSB ve Tekstilde Temiz Üretim çalışmalarına olan katkılarından dolayı ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili M.Gürdal Adal ve Velimeşe IOSB Sanayicisi Orhan Cılız’a birer teşekkür plaketi verdi. Tekirdağ Valiliği öncülüğünde yürütülen Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çalışmaları nedeni ile Mustafa Yel nezdinde Tekirdağ Valiliği’ne teşekkür eden Gürdal Adal, “Bizler Ergene’nin temizlenmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.  
 
SGK ÇALIŞMALARINI ALDIĞI PRİMLE GERÇEKLEŞTİRİYOR
Tekirdağ SGK Müdürü Mahmut Kotan, “SGK’da her bir işçi için ayrı bir dosya açılması gerekir. Şuanda kurumumuza kayıtlı 561 sanayi kuruluşu var. Fakat kurumumuzla ilişiksizliği bulunan 151 sanayi kuruluşu var” dedi. SGK’nın çalışmalarını aldığı pirimler ile gerçekleştirdiğini ifade eden Kotan, “Ülkeye artı değer katan bütün kuruluşlara her türlü yardımı yapmaya hazırız” dedi. 
 
TEMİZ SANAYİ TEMİZ ÜRETİM
Toplantıda Tekirdağ İl Çevre Müdür Yardımcısı Fatih Arslan tarafından Ergene Havzası Eylem Planı ile ilgili bir sunum yapıldı. Fatih Arslan’ın sunumunun ardından toplantıya ara verildi. Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Yel ve katılımcılar verilen arada Konferans Salonu önünde kurulan stantları inceledi. Toplantının ikinci bölümünde ise ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gürdal Adal, ardından da Velimeşe IOSB Sanayicilerinden Orhan Cılız tarafından ‘Temiz Sanayi Temiz Üretim Çalışmaları’ konusunda sunum yaptı.
 
KATILIM YOĞUN OLDU
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda düzenlenen Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde yürütülen ‘Islah OSB ve Tekstilde Temiz Üretim’ çalışmaları bilgilendirme toplantısına Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Yel, SGK İl Müdürü Mahmut Kotan, İl Çevre Müdür Yardımcısı Fatih Arslan, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gürdal Adal ve Velimeşe IOSB Sanayicilerinden Orhan Cılız’ın yanı sıra Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, ÇOSB Müdürü Mehmet Özdoğan, Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, Çerkezköy Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, SGK Çerkezköy Şube Müdürü Yücel İnce, Çerkezköy Belediye Meclis Üyesi Behçet Güven, ÇOSB Yönetim Kurulu üyesi Eyüp Sözdinler ve çok sayıda sanayi temsilcisi katıldı.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ